Det är många kända ansikten som nu propagerar för att vi ska äta mer grönt, såväl för vår hälsa som för miljön. I senaste numret av Buffé har Jamie Oliver komponerat tre vegetariska rätter under rubriken Go Green, detta är ett av dessa. I flera år har Paul McCartney tillsammans med andra marknadsfört kampanjen Köttfri Måndag som fått mycket uppmärksamhet. Jag gillar inslaget, men tycker inte nödvändigtvis att man måste knyta det till en veckodag, ät mer grönt bara och låt flera måltider i veckan få bli vegetariska.
Jag läste förra veckan en artikel publicerad i Aftonbladet om hur vår köttkonsumtion ökat med hela 40 procent sedan 1990. Alltså nästan dubbelt på drygt tjugo år! Jag blev faktiskt riktigt chockad över att siffrorna var så höga. Någon nämde i samband med detta att vi endast kan tillgodogöra oss fem procent av energin som köttindustrin producerar, alltså rent oförsvarbart
miljömässigt att äta kött överhuvudtaget, såvida det inte är vilt. Källan till den sista siffran kan jag inte hänvisa till så det får var och en göra som de vill med, men det finns säkerligen korrekta uppgifter i frågan någonstans att hitta. Den som vill är givetvis välkommen att länka till detta om man har ett bra uppslag.
Den här vegetariska nudelrätten åts och serverades i salladsblad. Festligt och minimalt med disk! Det kändes som en slags asiatiska tacos. Supergott! Äggnudlarna kan likväl bytas mot glasnudlar för den som föredrar det. Såsen var fantastisk och fungerar till många andra asiatiska rätter.
Ingredienser:
1 paket äggnudlar ´a 250 g
1 isbergssalladshuvud
1 röd chilifrukt
2 salladslökar
1 knippe rädisor
1/2 dl cashewnötter
4 msk hoisinsås
4 lime
1 vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
1 paket tofu ca 270 g
1/2 kruka koriander
1 ask smörgåskrasse
lite sweet chilisås
Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Rosta cashewnöterna i en torr panna.
2. Pressa saften ur tre lime och blanda med hoisinsås och en pressad vitlöksklyfta.
3. Skiva röd chili, rädisor och salladslök tunt. Skär sista limen i klyftor. Skär tofun i kuber.
4. Skär ur roten ur salladshuvudet och plocka loss hela blad.
5. Häll sesamoljan över nudlarna och blanda dem med rädisor, salladslök och chili. Lägg upp i salladsskålarna. Fördela tofun i paketen och häll lite sweet chilisås över den. Toppa med lite koriander, cashewnötter och krasse. Servera med den supergoda såsen som öses över innan man glupskt slukar salladspaketen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar