tisdag 2 juli 2013

Svamprisotto

En välgjord risotto är en komplett rätt som inte fordrar några samarbetspartners. Den fungerar utmärkt som solist och måste inte alls gå som köttbitens respektive till måltiden. Välj fina råvaror och jag lovar att den inte kommer att göra dig besviken.

Ingredienser:
(4 personer - ca 45 minuter)

2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
500 g svamp, gärna skogschampinjoner eller kantareller
7 msk matolja
300 g arborioris
75 ml vitt vin
1,5 l ekologisk grönsaksbuljong
175 g parmesan
50 g smör
2 msk persilja
salt och peppar

Gör så här:

1. Skölj svampen och skär den i skivor. Stek den i lite olja och smör så att den får fin färg. Lägg på en tallrik.

2. Finhaska schalottenlök och vitlök. Stek glansig i en kastrull eller stekpanna med höga kanter.

3. Koka upp buljongen i en kastrull.

4. Häll i riset med löken och låt fräsa i några minuter under omrörning. Häll på vinet och några deciliter av buljongen. Låt sjuda ner. Tillsätt hälften av svampen. Häll i lite av buljongen åt gången och låt sjuda ner. När halva buljongen kokat in tillsätter den andra halvan av svampen. När risotton blivit krämig och riset har en liten kärna kvar häller du i en näve parmesan och smöret.

5. Hacka persiljan och rör i, men spara lite till garnering. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar