måndag 22 oktober 2012

Rödbetskaka

Nu har jag tjatat om att baka en morotskaka på rödbetor i flera veckor så det var verkligen på tiden att jag fick ändan ur vagnen för annars hade nog ingen orkat smaka ens. Den blev god och saftig och smakade ungefär lika mycket rödbetor som morotskaka smakar morötter. jag hade även en fundering om man skulle bytt ut frostingen mot chevrekräm och ringla över lite honung, men då hade man nog varit tvungen att minska sötman och slopa kanelen. Detta bör utforskas!

Ingredienser:
(ca 12 bitar)

4 dl rivna rödbetor (ca 2 stora)
1,75 dl rapsolja
1 dl mörkt muscovadosocker
2 st ekologiska ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 msk kanel
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt

1 vaniljstång
200 g philadelphia, naturell
100 g smör, rumstempererat
1 citron, rivet skal
2-3 dl florsocker

smör och ströbröd till formen

Gör så här:

1. Sättt ugnen på 175 grader.

2. Smöra och bröa en form, ca 24 cm i diameter, eller 20x30 cm.

3. Vispa olja och socker så att det blir en jämn smet, inga klumpar.

4. Vispa i äggen ett i taget.

5. Skala och riv rödbetorna. Krama ur dem lätt.

6. Blanda de torra ingredienserna och rör i dem i smeten med en slickepott. Blanda även i rödbetorna.

7. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

8. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda alla ingredienserna till frostingen. Rör i lite florsocker åt gången och smaka av så att du får så mycket sötma du önskar. Ställ i kylen att stelna lite undertiden kakan svalnar.

9. Bred på frostingen på kakan och servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar