Det här är en riktigt svensk sommarpalett! Jag såg det här receptet i en Allt om Mat tidning för några veckor sedan och har velat göra den ända sedan dess. Alla som tycker om sill kommer jubla över att bli serverade den här rätten. Enkelt och alla sinnen tillfredställs! Det brynta smöret riktigt omfamnar hela tallriken och får hela munnen att le!
Ingredienser:
(2 personer)
1 burk matjesill (á 200 g)
2 ägg
1 knippe gräslök
1/2 rödlök
50 g smör
tillbehör: färskpotatis
Gör så här:
1. Hårdkoka äggen. Skala dem och hacka vitan och äggulorna var för sig.
2. Låt sillen rinna av. Finhacka rödöken och gräslöken.
3. Varva sill, gräslök, äggvita, äggula och rödlök på tallriken.
4. Bryn smöret så här: smält på hög värme. Det är lättare att inte bränna smöret om man har en rejäl klick. Låt smöret bubbla ordentligt. Sväng runt kastrullen så att värmen födelas jämnt. Efter 2-3 minuter börjar smöret bli gyllenbrunt. Dra kastrullen från värmen. Smöret doftar nu knäckigt. Ta bort skummet med sked. Häll över det klarbruna smöret i en kanna utan att bottensatsen följer med.
5. Häll över lite brynt smör över silltallriken. Servera eventuellt med lite kokad färskpotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar