Chili med kött, som det hade hetat på svenska och det är just de ingredienser man är överens om att en chili con carne ska innehålla, resten råder det delade meningar om. En del hävdar att det ska vara böner i, en del menar att det ska vara utan. Det är idag Texas nationalrätt och vissa hävdar att det är en kvarleva från när staten var under spanskt/mexikanskt styre, medan andra har annorlunda förklaringar på rättens ursprung och uppkomst. Jag tycker bäst om den versionen som grundar sig tillbaka till tidigt 1600-tal då en spansk nunna fick receptet till sig under trans.
Ingredienser:
(4 personer)
400 g köttfärs
2 gula lökar (skivade)
salt och svartpeppar
1 paprika
2 lagerblad
1 burk hela tomater
3 msk tomatpuré
1/2 nötbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 msk vetemjöl
1 burk vita bönor i tomatsås
matfett till stekning
Gör så här:
1. Bryn färsen och smula sönder den med en gaffel. Lägg över i en gryta.
2. Stek löken glansig i lite matfett och lägg sedan över i grytan.
3. Tillsätt alla ingredienserna utom de vita bönorna och låt puttra i minst 45 minuter.
4. Tillsätt de vita bönorna och låt puttra i ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Tillsätt mer chili om du önskar mer hetta.
5. Servera med en grönsallad och/eller ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar