tisdag 22 maj 2012

Pizza Mamma Maria

Pizza är sååå gott! Nästan alla har sin favoritpizza och min har det senaste året varit Mamma Mia, så uppfinningsrikedomen översteg alla gränser när jag nu för första gången gjorde min egen tolkning av pizzan hemma; heter man Maria så finns det ju inga hinder för fyndigheter. Det absolut bästa med att göra sin egen pizza är att man får välja ingredienser själv och att man kan plocka ut riktigt färska och fina råvaror, det om något skapar väl den godaste pizzan!


Ingredienser:

pizzadeg (4 pizzor):
50 g jäst
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

tomatsås:
1 burk hela körsbärstomater á 400 g
2 msk tomatpuré
1 0,75 tsk salt
1 nypa strösocker
1/2 tsk svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örtkryddor tex. oregano, basilika

pålägg:
pizzamozzarella
champinjoner
kronärtskockshjärta
räkor
musslor
prosciutti eller seranoskinka
sardeller
chili
vitlök
chevré
färsk rosmarin
färsk oregano
ruccola

Gör så här:

Pizzadeg:
1. Blanda smulad jäst, socker, salt, olivolja och 37-gradigt vatten i en bunke eller kitchen-aid. Rör om så att jästen löser upp sig.
2. Blanda i lite mjöl i taget tills degen har blivit smidig och släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i 25 minuter.
3. Dela degen i fyra delar och kavla ut till pizzor.

Tomatsås:
1. Mixa tomaterna med en stavmixer. Häll i kastrull och låt koka upp på medelvärme.
2. Tillsätt salt, socker, en hel vitlöksklyfta som krossats under bredsidan på knivseggen, tomatpuré, svartpeppar och örter. Låt puttra i ca 20 minuter tills den kokats fastare i konsistensen och blivit mustig i smaken.
3. Ta upp vitlöksklyftan.

Pizzan:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Bred ett lager med tomatsås på den utkavlade pizzadegen.
3. Lägg på de pålägg du vill ha. Jag hade ovanstående. Strö sist på riven pizzamozzarella, färsk rosmarin och oregano.
4. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten smält och pizzan fått fin färg och lite knapriga kanter.
5. Strö över lite färsk ruccola och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar