söndag 15 april 2012

Limoncellotårta

Limoncello är italiensk citronlikör. Vi dricker den ofta hemma som avec tillsammans med en stark espresso efter maten. Jag blev därför otroligt nyfiken när jag hittade det här receptet med limoncellomousse och kaffetryffel eftersom jag vet att det är en bra match. Den gula färgen gjorde den även perfekt som påsktårta. Tårtan blev mycket god och görs med fördel dagen innan eftersom den tar en stund att göra och behöver några timmar på sig att tinas i kylskåpet. Mamma tycktes förtjust då jag kunde se henne smyga ut i köket för att skära upp sin tredje bit.


Ingredienser:
(ca 14 bitar)

Kokosbotten:
2,5 dl kokos
25 g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 ägg

Hasselnötsmaräng:
75 g hasselnötter
60 g äggvita ( ca 2 st)
0,5 msk strösocker
75 g florsocker
smör till formen

Kaffetryffel:
1 dl vispgrädde
2 msk starkt bryggt kaffe
100 g mörk choklad 70 %

Limoncellomousse:
4 st gelatinblad
2 st äggvitor (spara gulorna)
2 dl vispgrädde
0,6 dl strösocker
0,5 dl vatten
2 äggulor
75 g vit choklad
0,5 dl limoncello

Lemon curd:
1 st gelatinblad
2 st ekologiska citroner ( saft och rivet skal)
50 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 st äggulor

Garnering:
chokladägg
vitt chokladsegel ( 100 g vit choklad)
marsipankycklingar alt. marsipan, gul karamellfärg och mörk choklad att doppa i
noblesseskivor till kant

overhead-papper eller dylikt

Gör så här:

Kokosbotten:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop smör, ägg och socker.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
4. Smörj en ugnsfast form med löstagbar botten, 24 cm i diameter, med smör och bröa med lite kokos.
5. Bred ut smeten i botten av formen och släta ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min.

Hasselnötsmaräng:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rosta hasselnötterna i en torr panna. Skrubba av skalet med hjälp av en handduk. Finhacka eller mal nötterna.
3. Vispa äggvitan och sockret till en styv maräng. Vänd i florsockret och de malda hasselnötterna.
4. Kläd en ugnsfastform, 24 cm i diameter, med ett smort och mjölat bakplåtspapper. Fördela marängen jämnt på botten av formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna till rumstemperatur.

Kaffetryffel:
1. Finhacka chokladen.
2. Koka upp grädde och tillsätt kaffet.
3. Häll över chokladen och rör om tills chokladen smält helt. Låt svalna till rumstemperatur.
4. Häll tryffeln över hasselnötsmarängen och låt stå i frysen i minst en timme. Efter det kan du lossa marängen från formen och pappret med hjälp av en kniv.

Limoncellomousse:
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter.
2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
3. Vispa grädden lätt.
4. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka lagen i någon minut så att sockret smälter. Låt svalna några minuter.
5. Finhacka chokladen och smält i ett vattenbad.
6. Lägg äggulorna i en skål och vispa i sockerlagen till ett vitt skum.
7. Krama ur gelatinbladen och smält dem med 1 msk limoncello.
8. Vispa i den smälta vita chokladen i äggsmeten. Häll i gelatinet och resten av limoncellon. Vänd i grädden och sist äggvitan. Rör om till en jämn smet.
9. Fodra kanterna med overhead-plast i en ugnsfastform med löstagbar botten. Lägg kokosbotten i en form, 24 cm i diameter. Häll i hälften av limoncellomoussen. Lägg i hasselnötsmarängen med kaffetryffeln och häll över resten av limoncellomoussen. Låt stå i frysen i minst 4 timmar.

Lemon curd:
1. Blötlägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter.
2. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i en rostfri kastrull. Smält på svag värme. Ta kastrullen från värmen
3. Vispa ihop ägg och äggulor. Rör ner i citronsmeten och sjud på svag värme tills smeten nått en temperatur på 85 grader eller börjar tjockna.
4. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i lemon curden så att det smälter. Låt svalna till rumstemperatur.
5. Bred på lemon curden på tårtan och ställ i frysen.
6. Låt tårtan tina minst 3 timmar i kylskåp före servering.

Garnera med exempelvis noblessechoklad längs med kanterna, chokladägg och marsipankycklingar.
Jag hittade inga kycklingar så jag gjorde egna genom att blanda marsipan med gul karamellfärg och forma till kycklingar. Sen smälte jag mörk choklad och doppade underdelen och lät torka.
Det vita chokladseglet gjordes genom att smälta vit choklad i ett vattenbad. Det penslades sedan på en bit overhead-papper och ställdes att stelna i kylskåpet en stund för att sedan försiktigt lossas.

Servera och njut!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar