tisdag 24 april 2012

Ostkaka

Jag har aldrig ätit hemmalagad ostkaka förut eller ens kommit på tanken att göra det själv. Det händer någon gång vartannat år att jag köper en färdig förpackning i kyldisken på ica, värmer i ugnen och tycker att det är riktigt gott. Men det var då! Efter att ha gjort det själv och förstått hur lätt det är och hur mycket godare så är det hädanefter bye bye till färdigt helfabrikat. Servera med lättvispad grädde, sylt, saftsås, bär eller kanske en god kanelsås.

Ingredienser:

500 g ekologisk keso
1/2 dl sötmandel
4 ägg
knappt 1 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
3 dl gräddmjölk eller standardmjölk

till servering ex:
vispad grädde
sylt
saftsås
bär
kanelsås

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mosa keson i en skål.

3. För mildare mandelsmak - skålla mandeln och hacka den sedan grovt. Vill du ha mandelsmaken som den är så hacka den bara grovt.

4. Vispa ägg och socker. Blanda ner mjöl, mandel och sist gräddmjölken och keson.

5. Smörj en ugnsfast form (ca 1-1 1/2 liter) och grädda ostkakan i mitten av ugnen i ca 1 timme.

6 Servera ostkakan ljummen med önskade tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar