tisdag 24 juli 2012

Inlagda körsbär i rom

Vad är det för skillnad på körsbär och biggaråer? Jag har försökt att få lite klarhet i det här och det jag har kommit fram till är att biggaråer är en slags körsbär som ofta kallas sötkörsbär. Det är även oftast biggaråerna som säljs i butik och som ingår i många recept även om de nämns som körsbär. Alltså: biggaråer är söta och körsbär surare. Om någon har andra uppgifter så är ni mer än välkomna att dela med er av dessa! Det här är mina egna slutsatser efter egen utförd forskning :)

Jag hittade i vintras ett recept på inlagda körsbär som såg så läskande ut. Det rekommenderades även att serveras till grillat kött och kanske även till en mustig gryta vill jag minnas eller så är det bara vad mina egna smaklökar minns att de suktade efter då lite fruktigt sött till det salta. Men då var det ju såklart inte säsong för körsbär, så jag lovade mig själv att komma ihåg det till sommaren då bären återkommer, och här är vi nu! Tro sjutton att jag inte hittar receptet nu när jag äntligen behöver det!! Jag har gått igenom varenda mattidning och receptbok jag har och det kan jag lova är en gedigen hög. Ett recept hittade jag, och kanske att det är det, men det ser inte ut som jag minns det. Så istället blev det såhär! Lagen smakar som romrussin, alltså helt galet gott att dricka som likör. Körsbären kan användas i desserter, till glass och som tidigare nämnts till grillat och grytor. Vill man inte att lagen ska innehålla alkohol låter man den bara värmas en stund och vill man ha en vuxnare smak tillsätter man rommen först efteråt.

Ingredienser:
(4 portioner)

500 g körsbär
1 vaniljstång
3 dl strösocker
2 dl vatten
2 dl mörk rom
1 dl skållade mandlar
ev. natriumbensoat

Gör så här:

1. Häll socker och vatten i en kastrull. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur kärnorna, men lägg även i vaniljstången så att den får kokas med.

2. Låt koka upp så att sockret löses upp. Lägg i körsbären och låt sjuda under lock i 25 minuter. Låt de skållade mandlarna och rommen (om du vill ha den barnvänlig) koka med de sista minutrarna. Rör även i lite natriumbensoat om du har tänkt låta körsbären stå ett tag så att de håller längre.

3. Häll nu på rommen om du inte redan gjort det. Häll lagen på väl rengjorda och varma burkar och förslut genast. Var noga med att körsbären täcks helt av lagen. Förvara svalt och mörkt.

onsdag 18 juli 2012

Ostbågsbollar

Gott tilltugg till drinken eller den väl avkylda ölen!

Ingredienser:
(ca 20-25 st)

200 g philadelphia
8 torkade aprikoser
3 msk hackade sötmandlar
1 krm chiliflakes
1 1/2 dl ostbågar
flingsalt

Gör så här:

1. Finhacka aprikoserna och sötmandeln. Blanda med philadelphiaost, chiliflakes och smaka av med flingsalt.

2. Rulla till små bollar och lägg på ett fat. Låt stå i kylen i minst en timme, gärna över natten (går givetvis också bra att servera omgående, de är absolut ätbara då också).

3. Krossa ostbågarna och rulla bollarna i smulorna. Redo att serveras!

måndag 16 juli 2012

Tomatsallad

Sommaren är verkligen tomaternas tid! Från bleka frukter med hårt skal och vattnig smak till färgprakt och fyllighet som dröjer sig kvar i munnen länge. Därför är det så gott att göra en ren sallad där tomaterna får stå för hela huvudrollen. Just nu så finns det ju dessutom en generös buffé av olika tomatsorter både vad gäller smak, färg och form. Att dekorera med ätbara ringblommor får ju bokstavligen hela salladen att blomstra.

Ingredienser:

tomater av olika sorter:
ex. kvisttomat
cocktailtomat
plommontomat
gula tomater
mörka tomater
avlånga, små, stora etc.

tomatvinäger
olivolja
basilika, gärna kanelbasilika
ringblommor, krasse eller tagetes
flingsalt

Gör så här:

Skiva tomaterna och lägg i en skål. Ringla över lite tomatvinäger och olivolja och låt stå en stund. Blanda i basilika blad och dekorera med ringblommor. Smaka av med lite flingsalt. Mumma! Servera som lätt lunch eller tillbehör till en huvudrätt.

Clafoutis med körsbär

Clafoutis är en fransk dessert, vanligtvis körsbär, som ugnsbakas i en söt smet av pannkakskaraktär. Andra frukter att använda kan vara plommon, nektariner, äpplen, hallon, eller björnbär. Jag har aldrig läst franska så mitt uttal är minst sagt tvivelaktigt när jag stakande försöker besvara den återkommande frågan om vad det är som serveras. Ju tystare jag blir i mitt svar ju fler gånger ställs frågan såklart, varför inte bara få kalla den söt körsbärspannkaka?!




Ingredienser:
(en normalstor pajform ca 24-26 cm, form med löstagbar kant går också jättebra, ca 60 min)

500 g körsbär eller biggaråer
1 msk kirsch (körsbärslikör)
40 g flagad skållad mandel
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 vaniljstång
1 rivet limeskal
50 g smör
1 dl vispgrädde ca 40 %
1 dl mjölk 3 %
2 ägg
2 äggulor

smör + socker till formsmörjning
vispgrädde till servering

Gör så här:

1. Kärna ur körsbären och lägg i en skål. Häll över kirschen och låt dra undertiden resten förbereds.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Smörj en pajform och sockra botten och kanterna.

4. Skålla mandeln och mixa sedan till mandelmjöl. Blanda med socker, vetemjöl, en halv urskrapad vaniljstång och rivet skal från en lime.

5. Smält smöret. Häll i grädde och mjölk.

6. Häll mjölkblandningen över torrvarorna och rör om till en slät smet. Blanda i ägg och äggulor och rör ytterligare.

7. Sprid ut körsbären i pajformen och häll över smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter tills kakan stelnat och fått lite gyllene färg.

8. Låt svalna något, serveras gärna ljummen med lite lättvispad grädde.

söndag 15 juli 2012

Frestande fläderblomssaft

Förlåt mig för jag har syndat, det är nu dags för sommarens första bekännelse. Längtan efter flädersaft blottade tjuven i mig. Eftersom jag än så länge har brist på fläderträd på min egen mark så var ju detta hinder helt enkelt tvunget att lösas. Längs med varje väg jag färdades på så blomstrade de läskande och retfullt då jag passerade. Molnen hängde mörka och hotfulla över oss. Vi visste både jag och dem att nästa piskande regn skulle betyda slutet för vår fläderlycka. Så en mörk, blöt kväll när hundpromenaden nalkades drog vi kappan tätt om oss och smög ner i närmaste park där jag på förhand hade spanat in massvis av blommande fläderlyktor i träden. Det riktigt lös om dem! Några plockade klasar senare gick jag med en klump i magen och dåligt samvete hem. Även om ingen ens skulle märka att ett ringa antal saknades så vet jag efter mina år på park att man absolut inte får plocka så. Fläderblomssaften blev trots sitt olovliga innehåll galet god och kanske just därför lite extra frestande.

Fläderblommor går utmärk att frysa vilket möjliggör fläderlycka närhelst man önskar!
Och skulle man nu mot förmodan inte hunnit plocka blommor (kan fortfarande finnas några sena klasar kvar, men var noga och bara plocka där du vet att det är riktig fläder då det finns giftiga sorter som är väldigt lika i blomman. Är du osäker så vänta med att dricka saften tills du kan se att bären där blommorna plockats är svarta) så kan man även göra flädersaft på fläderbär som är mogna om några veckor.

Vill man förlänga hållbarheten på saften så är ett tips att frysa in en del av saften i en pet-flaska.


Ingredienser:
(ca 2,5 l saft)

30 fläderblomsklasar
2 citroner, gärna ekologiska
2 l vatten
2 kg strösocker
4 tsk citronsyra

Gör så här:

1. Skölj försiktigt klasarna och plocka bort eventuella insekter. Skölj citronerna noga och skiva dem. Lägg blomklasar och citron i en stor bunke.

2. Koka upp vatten, socker och citronsyra.

3. Häll försiktigt lagen över blommorna.

4. Täck bunken och låt stå kallt i en vecka och dra.

5. Sila saften och tappa upp på väl rengjorda flaskor. Förvara mörkt och svalt.

onsdag 11 juli 2012

Päronkomplott blev päronkompott

Jag jobbar i ett växthus med tillhörande gårdshandel. Där säljs närproducerad rapsolja, egenupptagna grönsaksplantor, hembakat bröd och massvis med smaskig frukt och grönsaker som är i säsong för tillfället, för att nämna några av godbitarna som finns att köpa. Det är super mysigt! Frukt och grönt är som alla vet färskvaror och håller väldigt begränsad tid, så när jag stod och handlade ytterligare en kasse med växter innan jag slutade, jag vågar inte räkna efter vilket nummer i raden det är nu, så passade min fina chef på att smuggla ner en väl tilltagen påse med päron som sjöng på sista refrängen. Jag försökte protestera men hon menade på att det krävs många päron när man ska göra päronkompott. Och lydig anställd som jag är så vågade jag ju inte göra annat när jag kom hem - men inte var jag särskilt ledsen för det! Det är rent oförskämt all den mat som slängs varje dag och det är ett mål jag vill sätta upp för mig själv - att bli bättre på att ta hand om det som finns i köket innan det blir dåligt istället för att ständigt gå och köpa nytt.

Ingredienser:
(2 personer)

400 g päron
1,5 msk citronjuice
1,5 msk strösocker
0,5 dl vatten
0,5 vaniljstång
1 msk färskriven ingefära

tillbehör:
vaniljglass

Gör så här:

1. Dela päronen i mindre bitar och lägg i en kastrull. Pressa i citronjuice, strösocker, vatten och skrapa ur en halv vaniljstång. Lägg även i stången. Skala och riv en matsked ingefära och lägg i.

2. Låt småputtra tills päronen är mjuka. Låt svalna något.

3. Plocka upp vaniljstången och servera päronkompotten med en kula vaniljglass. Mums!

torsdag 5 juli 2012

Jordgubbsmojito

En varm sommarkväll bjöd på somrig drink - rätt ska vara rätt!! Fick även tillfälle att provdricka mina nyfrysta glas och märkte strax att dessa inte lämpar sig för long drinks då alkoholen (och värmen) raskt smälter hål i botten och det läskande innehållet förädiskt slinker ut bakvägen :) Short drinks och shottar lämpar sig därför betydligt bättre. De kylde dock fint stunden de varade och svalkade inte minst handen. Isglasformen finns att köpa på Verner & Verner.



Ingredienser:
(4 personer)

4 kvistar mynta
2 lime
2 msk rårörsocker
1,5 dl ljus rom
1,5 dl sodavatten
8 jordgubbar
krossad is

Gör så här:

1. Lägg en kvist mynta i botten av varje glas och muddla den med baksidan av en träsked.
2. Blanda råsocker, pressad lime, rom, krossad is och skivade jordgubbar i en shaker. Skaka om ordentligt och häll i glasen. Fyll på med sodavatten.
3. Serevra och låt den väl insupas!

söndag 1 juli 2012

Somriga spett

Sommar på spett! Gott att mumsa på som mellanmål, på en picknick, välkomst-tugg, efterrätt - ja, precis när helst man vill helt enkelt!! det finns nog ingen tid det inte passar.

Ingredienser:
(5 spett)

1 l jordgubbar
1 påse mini mozzarella
2 kvistar basilika
5 grillspett

ev. balsamico créme eller jordgubbsvinäger till servering

Gör så här:

Varva jordgubbar, mozzarella och basilikablad på spetten. Ringla över lite balsamico créme eller jordgubbsvinäger eller ha stående i en skål så att man kan doppa i. Sen är det bara att börja mumsa =)

Sommartårta - marängtårta med smörkräm, grädde och jordgubbar

Regnar det ute - ja då får man göra sommar inne! Det här mästerverket bjöd min älskade mamma på på midsommarafton och det var verkligen det enda som alla pratade om sen. Jag var proppmätt efter all supergod mat men lyckades ändå trycka i mig två bitar och var grymt besviken att jag inte orkade mer. Det bästa med kalas är alla rester som finns kvar dagen efter, men tårtan var till allas stora sorg såklart slut. Jag har lyckats lägga band på mig i drygt en vecka, men nu kunde jag inte bärga mig längre. Eftersom tårtan gick rakt in i hjärtat på mig så var det ju inte mer än rätt att forma den därefter också =)




Ingredienser:
(ca 12 bitar - 2 timmar)

marängbotten:
4 äggvitor
3 dl strösocker
4 droppar ättiksprit
3 dl Kelloggs Rice krispies

smörkräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
125 g smör
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt

topping:
3 dl vispgrädde
1 l färska jordgubbar

Gör så här:

1. Vispa äggvitor, socker och ättiksprit till en maräng. Du ska kunna hålla bunken upp-och-ner över huvudet utan att den rinner. Vänd ner rice krispies. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper som en rektangel ca 25x30 eller format som ett hjärta. Grädda i 125 grader mitt i ugnen i 1,5 timme. Låt svalna.

2. Gör undertiden smörkrämen. Rör ihop äggulor, vetemjöl, socker och grädde i en kastrull på svag värme. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Klicka i smöret, vaniljsocker och salt. Rör om tills smöret smält och krämen är jämn och slät. Låt svalna.

3. Vispa grädden och skiva jordgubbarna.

4. Bred smörkrämen på marängbottnen. Bred över grädden och garnera med jordgubbarna. Servera och njut!!

Svensk sommar på tallrik

Det här är en riktigt svensk sommarpalett! Jag såg det här receptet i en Allt om Mat tidning för några veckor sedan och har velat göra den ända sedan dess. Alla som tycker om sill kommer jubla över att bli serverade den här rätten. Enkelt och alla sinnen tillfredställs! Det brynta smöret riktigt omfamnar hela tallriken och får hela munnen att le!

Ingredienser:
(2 personer)

1 burk matjesill (á 200 g)
2 ägg
1 knippe gräslök
1/2 rödlök
50 g smör

tillbehör: färskpotatis

Gör så här:

1. Hårdkoka äggen. Skala dem och hacka vitan och äggulorna var för sig.

2. Låt sillen rinna av. Finhacka rödöken och gräslöken.

3. Varva sill, gräslök, äggvita, äggula och rödlök på tallriken.

4. Bryn smöret så här: smält på hög värme. Det är lättare att inte bränna smöret om man har en rejäl klick. Låt smöret bubbla ordentligt. Sväng runt kastrullen så att värmen födelas jämnt. Efter 2-3 minuter börjar smöret bli gyllenbrunt. Dra kastrullen från värmen. Smöret doftar nu knäckigt. Ta bort skummet med sked. Häll över det klarbruna smöret i en kanna utan att bottensatsen följer med.

5. Häll över lite brynt smör över silltallriken. Servera eventuellt med lite kokad färskpotatis.