Den här matjesilltårtan har jag nu gjort under så många midsomrar att jag tycker att den kan betraktas som att den hör till traditionen på buffén. Den är god, enkel att göra och ser väldigt inbjudande och somrig ut på matbordet.
Ingredienser:
botten:
250 g kavring
75 g smör
fyllning:
1 rödlök
1 matjesillburk á 200 g
1,5 msk - 2,5 msk sillspad
2 dl créme fraiche
3 gelatinblad
250 g kesella
1,5 krm vitpeppar
garnering:
gräslök
gräslöksblommor
prästkragar
Gör så här:
1. Smält smöret och mixa kavringen. Häll i smöret och rör om. Tryck till i en form med löstagbar botten klädd med bakplåtspapper, 24 cm. Men både 22 cm och 26 cm går bra, blir bara lite olika höjd på fyllningen. Låt stå i kylen undertiden du blandar fyllningen.
2. Finhacka rödlöken. Häll av matjesillen, men spara spadet. Finhacka matjesillen. Blanda i créme fraiche, kesella, vitpeppar och sillspad. För mer sälta, häll i lite mer spad.
3. Lägg gelatinbladen i en skål med kall vatten i 5 minuter. Krama ur och lägg i kastrull tillsammans med en sked av fyllnignen. Rör om tills gelatinet smält helt och häll över i fyllnignen och rör om ordentligt.
4. Häll fyllningen i formen och låt stå kallt över natten.
5. Dekorera med finklippt gräslök över tårtan och pynta med några snygga gräslöksblommor och prästkragar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar