tisdag 13 december 2011

Kulfi - indisk glass

Kulfi är indisk glass baserad på kondenserad mjölk som ofta smaksätts av bland annat saffran. I nordiska sammanhang smakar det jul efersom vi här förknippar saffran med jul. Den var mycket god och fick en fräsch balans tillsammans med kumquatsens apelsinton. Glassen blir fluffigare om man kör den i en glassmaskin efterson den rör ner mer luft i smeten. Ta gärna fram kulfin en liten stund innan servering så att den hinner tina något och bli sådär smaskigt krämig.

Ingredienser:
(6-8 personer)
(Tid: 20 min+4 h i frysen)

1 burk kondenserad sötad mjölk (400 g)
1 krm finstött kardemumma
1/2 krm saffran (ca 1/2 kuvert)
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk

24 pistasch
150 g kumquats
1 dl socker
i dl vatten
1 stjärnanis

Gör så här:
Finstöt kardemumman och saffranet om man har hel. Blanda kryddorna med mjölk, grädde och kondenserad mjölk. Häll över glassblandningen i en glassmaskin som stått i frysen över natten, och kör glassen tills den blivit ganska fast i konsistensen. Lägg över glassen i portionsformar och låt stå i frysen tills servering. Alternativt fyll små formar och ställ i frysen i 4 timmar. Ta fram glassen en liten stund innan den ska serveras så att den hinner tina något och bli krämig. Häll kokande vatten över pistaschnötterna och ta bort det tunna skalet. Koka upp 1 dl vatten med 1 dl socker. Lägg ner stjärnanisen. Skölj och dela kumquatsen i två delar och avlägsna kärnorna. Lägg ner frukterna i sockerlagen och låt sjuda i ca 20 minuter. Låt kallna i lagen. Skär frukten i skivor och garnera kulfin med kumquats och pistaschnötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar