fredag 30 december 2011

Hallon- och chokladtryffel

Julgodis hör julen till. Iår provade jag på lite olika tryfflar och med tanke på vad spegelbilden visade vid tillagningen så måste smeten smakat gott för jag hade choklad i hela ansiktet. Tryffeln går utmärkt att förvara i rumstemperatur i en väl försluten förpackning.

Ingredienser:
(ca 25 st)

1 dl hallonpuré (150 g hallon, frysta eller färska)
2 msk flytande honung
0,5 vaniljstång
230 g mörk choklad 70 % eller valrhona manjari 64%
60 g smör (rumsvarmt)
1,5 msk marsalavin, portvin eller hallonlikör
1 dl kakao av god kvalitet

Gör så här:
Mixa hallonen till en puré och sila bort kärnorna. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad under omrörning. Sjud försiktigt hallonpurén med kärnorna från vaniljstången och själva stången och honungen i en kastrull. Ta bort vaniljstången och häll hallonpurén över chokladen och rör om. Blanda i små klickar av smöret, lite åt gången. Rör även i marsalavinet. Om det skär sig så fortsätt vispa. Häll tryffelsmeten i en låg form och låt stelna i rumstemperatur. Forma tryffeln till kulor och rulla i kakao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar