Julgodis hör julen till. Iår provade jag på lite olika tryfflar och med tanke på vad spegelbilden visade vid tillagningen så måste smeten smakat gott för jag hade choklad i hela ansiktet. Tryffeln går utmärkt att förvara i rumstemperatur i en väl försluten förpackning.
Ingredienser:
(ca 25 st)
1 dl hallonpuré (150 g hallon, frysta eller färska)
2 msk flytande honung
0,5 vaniljstång
230 g mörk choklad 70 % eller valrhona manjari 64%
60 g smör (rumsvarmt)
1,5 msk marsalavin, portvin eller hallonlikör
1 dl kakao av god kvalitet
Gör så här:
Mixa hallonen till en puré och sila bort kärnorna. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad under omrörning. Sjud försiktigt hallonpurén med kärnorna från vaniljstången och själva stången och honungen i en kastrull. Ta bort vaniljstången och häll hallonpurén över chokladen och rör om. Blanda i små klickar av smöret, lite åt gången. Rör även i marsalavinet. Om det skär sig så fortsätt vispa. Häll tryffelsmeten i en låg form och låt stelna i rumstemperatur. Forma tryffeln till kulor och rulla i kakao.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar