onsdag 23 april 2014

Rödbetsbröd

Rödbetsbröd är inte bara gott utan även ett bröd med hög snyggfaktor. Degen är naturligt chockrosa och det färdiga brödet gammelrosa med sköna mässlingsprickar på insidan. Det här är ett enkelt bröd att göra. Har man surdegskultur hemma så är det också väldigt gott att blanda i.

Ingredienser:

25 g jäst
3,75 dl ljummet vatten
1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
2 skalade och rivna rödbetor
ca 6-7 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smula jästen och rör ut i det ljumna vattnet. Rör i honung, salt och rivna rödbetor.

2. Knåda i mjöl så att degen släpper från kanterna och får lite stuns. Men för mycket mjöl ger ett torrt bröd, så hellre åt det kletiga hållet än för hög densitet. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

3. Knåda degen lätt och dela i två. Vik degarna till två limpor, alternativt flera mindre baguetter. Låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader efter de första fem minuterna. Bröden är färdiga när du knackar på dem och de låter ihåliga, alternativt ca 94 grader. Låt svalna något innan du skär i limporna, annars blir snitten degiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar