måndag 7 juli 2014

Italienskt picknickbröd

Det här kan vara bland det godaste brödet jag vet! Bröd och pålägg i ett. Perfekt för picknicken! Nästa gång ska jag nog prova en variant med brieost och hjortron, och kanske en grekisk version med fetaost, oliver och soltorkad tomat.

Ingredienser: 1 limpa

15 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk flingsalt
2 msk olivolja
2,5 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl special

1 pkt salami
200 g chevré
1 pkt mozzarella
1 näve blandade kärnfria kalamataoliver
1 näve cocktailtomater
5 kvistar färsk rosmarin


Gör så här:

1. Smula jästen och häll i vatten, salt, honung och olivolja. Rör ut jästen och häll i mjölet efterhand. Knåda degen en stund tills den blir elastisk och fin och släpper ifrån kanterna. Häll i mer mjöl om det behövs, men ta lite åt gången. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

2. Skiva chevré och mozzarella. Hacka rosmarinen och dela tomaterna i fjärdedelar och oliverna i halvor.

3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ut degen till en rektangel ca 30x40 cm och 1 cm tjock. Kavla inte utan tryck med fingertopparna. Lägg på salamin och strö ut övrig fyllning jämnt över ytan. Rulla ihop degen på långsidan och lägg på en plåt med bakplåtspapper med skarven på brödet neråt. Låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.

4. Sägg ugnen på 250 grader. Sänk till 200 grader när du sätter in brödet. När brödet jäst färdigt så grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar