En god och kryddig soppa som får en spännande och välstämd brytning med apelsinkrämen. Jag älskar koriander, men har försått att smaken i denna ört är mångas fiende. Då får kanske persiljan göra gästspel istället och garnera med sitt krus.
Ingredienser:
(4 personer)
800 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk curry (gärna stark)
3 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
1 l vatten
2 msk färskpressad apelsinjuice
1 tsk honung
1 kruka koriander
salt och svartpeppar
smör eller matolja
2 dl lätt créme fraiche
rivet skal av 1 apelsin
Gör så här:
1. Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka gul lök, vitlök och ingefära.
2. Fräs lök, vitlök och ingefära glansig i lite matfett i ca 2 minuter. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna och fräs i ytterligare 5 minuter under omrörning.
3. Häll i fond, vitt vin och vatten. Koka med lock tills morötterna är mjuka, ca 20-30 minuter.
4. Riv undertiden apelsinskalet och blanda med créme fraichen. Låt stå i rumstemperatur tills soppan är klar.
5. Mixa soppan slät i en blender eller med stavmixer. Späd med lite vatten om den blir för tjock i konsistensen.
6. Mixa i honung och apelsinjuice. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
7. Severa soppan med apelsinkräm och rikligt med färsk koriander.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar