onsdag 8 februari 2012

Morotssoppa med toner av Indien serverad med apelsinkräm

En god och kryddig soppa som får en spännande och välstämd brytning med apelsinkrämen. Jag älskar koriander, men har försått att smaken i denna ört är mångas fiende. Då får kanske persiljan göra gästspel istället och garnera med sitt krus.

Ingredienser:
(4 personer)

800 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk curry (gärna stark)
3 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
1 l vatten
2 msk färskpressad apelsinjuice
1 tsk honung
1 kruka koriander
salt och svartpeppar
smör eller matolja

2 dl lätt créme fraiche
rivet skal av 1 apelsin

Gör så här:

1. Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka gul lök, vitlök och ingefära.
2. Fräs lök, vitlök och ingefära glansig i lite matfett i ca 2 minuter. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna och fräs i ytterligare 5 minuter under omrörning.
3. Häll i fond, vitt vin och vatten. Koka med lock tills morötterna är mjuka, ca 20-30 minuter.
4. Riv undertiden apelsinskalet och blanda med créme fraichen. Låt stå i rumstemperatur tills soppan är klar.
5. Mixa soppan slät i en blender eller med stavmixer. Späd med lite vatten om den blir för tjock i konsistensen.
6. Mixa i honung och apelsinjuice. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
7. Severa soppan med apelsinkräm och rikligt med färsk koriander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar