Jag har äntligen hittat ett recept på en klassisk riktigt saftig sockerkaka som smakar just så som jag vill att en sockerkaka ska smaka. Det är dessutom en perfekt bas att utgå ifrån om man vill smaksätta den och göra varianter med banan, choklad eller citron.
Ingredienser:
(1 sockerkaka á 1,5 l)
150 g smör
100 g kall mjölk eller matlagningsgrädde
250 g strösocker
3 ägg
180 g vetemjöl
10 g bakpulver (2 tsk)
10 g vaniljsocker (2 tsk)
smör till formen
ströbröd eller mjöl om man vill bröa formen
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda ner mjölken.
3. Vispa ägg och socker pösigt och vitt, ca 6-7 minuter med elvisp. Tillsätt mjölkblandningen under omrörning.
4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Sikta och vänd försiktigt ner mjölet i äggsmeten med handen eller med en trägaffel eller ballongvisp. Rör inte för mycket för då slås luften bort och kakan blir inte lika fluffig och saftig.
5. Smöra och eventuellt bröa formen med ströbröd eller mjöl (kan uteslutas). Häll smeten i formen och grädda på nedre falsen i ca 45 minuter. Känn med sticka när kakan börjar få fin färg och ta ut när stickan är ren.
6. Låt kakan stå i några minuter innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar