Nyårsaftonens förrätt stod gästerna för och hade med omsorg valt ut en av sina favorit fisksoppor. Eftersom de skulle komma infarandes senare på kvällen hade de välplanerat förberett allt: handlat och överlämnat påsen med ingredienser och recept. Det enda jag behövde göra var nöjet att laga den - vilken lyx! Soppan blev otroligt god! Den här soppan ingår i en kokbok om mat som serverats på M/S Byfjorden, en skärgårdsbåt med hamn i Uddevalla som under sommaren erbjuder turer i Bohusläns vackra vatten.
Ingredienser:
(4 personer)
120 g lax
120 g torsk/sej
400 g räkor med skal
3 morötter
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 fiskbuljong + 1 dl vatten
1 citron
2 msk dill
2 tsk honung
1 tsk sambal oelek
smör till stekning
salt
peppar
Gör så här:
1. Skala morötterna och skär i tunnare stavar. Skölj och skiva purjolöken. Fräs några minuter tillsammans med vitlöken i lite smör.
2. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong, vatten, sambal oelek och honung. Riv i citronskal. Pressa citronsaften, men börja med att hälla i hälften. Låt puttra i några minuter.
3. Häll i grädde och dill. Smaka av med salt och peppar. Häll i mer av citronsaften om mer syra behövs.
4. Skär fisken i kuber och skala räkorna.
5. Lägg fisken i den heta soppan. Låt sjuda upp och dra från plattan. Låt stå och dra i 5 minuter. Servera med räkor på toppen av soppan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar