onsdag 26 mars 2014

Batras currystekta lax med peas´n´ mint mush

Våren har kommit tidigt i år. Så igår begav vi oss, jag och min mamma och två hundar, till sommarstugan för vårstäd av trädgården och mys i solen. Hundarna sysselsatte sig med att äta gödsel ur gräsmattan, inte helt syftet eller ens bra att näringen gick till dem. Lunchen intogs på trappan för att inga solstrålar skulle missas. Den här rätten är hittad i Davis Batras indiska kokbok. Vi hoppade över att lägga laxen i rimlag pga tidsbrist, men det är givetvis gott att göra. Rätten är vårfräsch, god, nyttig och snabb att göra. Alltså alla kriterier uppfyllda när man vill ägna tiden åt utomhusaktiviteter istället. Det var ju dessutom våffeldagen igår, så det slank det ner en och annan efteråt till kaffet. Man ska ha det gott och njuta, så är det bara!


Ingredienser: 4 personer

600 g laxfilé
1 l vatten
1 dl salt
1 1/2 tsk malen koriander
1 1/2 tsk curry
1 tsk chilipulver
2 krm stött svartpeppar
neutral rapsolja
ev. lite flingsalt över

500 g frysta gröna ärtor
1/2 kruka färsk mynta
saften av 1/2 citron
en klick smör
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Vispa ihop vatten och salt. Dela laxen i portionsbitar och lägg i lagen. Låt rimmas i ca 30 min.

2. Koka upp vatten till ärtorna. Koka dem i några minuter. Häll av vattnet och mixa med mynta. Smaka av med smör, citronjuice, salt och peppar.

3. Torka av laxen och gnid in den i kryddorna. Stek i olja i en varm panna, ca 5 minuter på varje sida.

4. Servera laxen med peas´n´ mint mush och en citronklyfta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar