söndag 21 april 2013

Hälsobröd - perfekt till smörre

Grovt saftigt bröd är så gott!! Munnen blir nöjd och magen får något att jobba med. Detta är perfekt att komponera goda smörrebröd med. Min frukost baserades på vad kylen erbjöd vilket var - sallad, kokt ägg, ansjovis, majonäs- och creme fraiche blandning, groddar och röd paprika. Matiga små vackra godsaker.


Ingredienser:
(2 limpor - ca 1 timme)

1 l filmjölk
2 dl mörk sirap
2 dl krossat bovete
2 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl
2 dl linfrön
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
2 tsk salt
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat

ev. 1 dl lingon eller lingonsylt. Torkad frukt kan också vara gott ex. aprikoser, goji eller tranbär.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda alla ingredienser i en bunke.

3. Smöra två formar ca, 1-1,5 l. Bröa med ströbörd eller mjöl.

4. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader när du satt in bröden. Grädda i ca 45 minuter. Känn med sticka när det är klart. Stickan ska inte vara kletig. Låt svalna något på galler innan användning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar