måndag 8 april 2013

Påskgul gazpacho

Ett glas med apelsinjuice skulle man kunna tro, men icke. Jag har påverkats av berget av mat- och inspirationstidningar man de senaste åren plöjt igenom och har anammat att en buffé åtminstone bör erbjuda en soppa serverad i mindre glas. Vad passar då inte bättre till påsk än en gul gazpacho?! Gazpachon ska serveras kall, så lägg gärna i en isbit strax innan förtäring.

Ingredienser:
(ca 10 små glas)

1 gul/orange paprika
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
250 g gula cocktail/-plommontomater
0,5 gurka
4 dl kall grönsaksbuljong
1,5 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 nypa chiliflakes eller tabasco

till servering:
små krutonger
paprika
gurka
tomat
isbitar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala lök och vitlök. Skölj paprika, dela och plocka ut kärnhuset. Skär schalottenlök och paprika i stora klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och olja in paprika, vitlök och schalottenlök i lite olivolja. Rosta i mitten av ugnen i drygt 10 minuter. Låt svalna något och dra sedan av skalet på paprikan.

2. Skala gurkan och kärna ur den med hjälp av en sked. Skär tomaterna i två delar.

3. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och chili eller tabasco.

4. Gör små krutonger av gammalt bröd. Smält smör och smaksätt med lite vitlök, salt och peppar. Häll över krutongerna och rosta knapriga i ugnen. Skär paprika, gurka och tomat i små tärningar och garnera soppan i de små glasen med. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar