tisdag 3 december 2013

Saffransrisotto med fänkål, serverad med ugnsstekt torskrygg

Första advent och middagstid. Jag låter mig julinspireras lite och gör en saffransrisotto. Krämigt och gott med mycket smak och underbar färg. Även om saffran idag kanske inte är en uteslutande julkrydda här i norr längre så konsumeras den nog ändå fortfarande i huvudsak till jul.



Ingredienser: 4 portioner - ca 40 minuter

2 1/2 dl risottoris
1 dl vitt vin
1 gul lök
300 g fänkål
3 msk smör
1 pkt saffran 0,5 g
5 dl grönsaksbuljong
2 dl Kvibille prästost
1 dl créme fraiche
salt, peppar

4 torskryggsfiléer
salt, peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg torsken i en ugnsfastform och salta och peppra.

2. Finhacka den gula löken och skär fänkålen i små bitar. Stek löken glansig i smör och lägg i fänkålen. Rör om och låt stekas någon minut. Tillsätt då risottoriset och saffranet och rör om ytterligare. Häll över vinet och låt sjuda ner.

3. Sätt in fisken i ugnen. Den är färdig när den har en innertemperatur på 52 grader.

4. Tillsätt lite av buljongen i taget. Vänta med att hälla på mer tills vätskan kokat in. Rör om då och då så att det inte bränner. Sjud på svag värme.

5. När all buljong är tillsatt och den börjar kräma sig häller du i den rivna prästosten och créme fraichen. Smaka av med salt och peppar. Riset ska vara al dente och ha en liten kärna i sig.

6. Servera torsken med saffransrisotton och eventuellt lite grönsaker till. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar