onsdag 16 maj 2012

Ratatouillepaj

Jag har haft ett kolossalt sug efter grönsaker på sistone, kanske att det beror på vårkänslor, ljus och att vi har påbörjat vår egna grönsakssäsong. Och efter den här färgsprakande läckra grönsakspajen så trodde jag kanske att behovet skulle mättats något, men den var så god så den skapade snarare mersmak.

Ingredienser:

2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
150 g smör, kallt
1 krm salt
2 msk kallt vatten

fyllning:
1 aubergine + 2 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
2 paprikor
2 tomater
5 cocktailtomater på kvist
2 msk olivolja
1 dl oliver av god kvalitet
100 g fetaost
3 kvistar rosmarin
salt och peppar

Gör så här:

1. Skiva auberginen och lägg i en skål. Strö över saltet och vänd runt så att alla skivor blir saltade. Låt stå och dra ut vätska i en halvtimme.

2. Mixa eller knåda ihop alla ingredienserna till pajskalet: smör, grahamsmjöl, vetemjöl, salt och vatten.

3. Tryck ut degen i en 24 cm springform eller annan ugnsfast form och ställ i kylen tills vidare.

4. Skiva löken i klyftor, strimla paprikan och skiva zucchinin och vitlöken. Skålla tomaterna och dra av skalet (ej cocktailtomaterna).

5. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i 10 minuter.

6. Hetta upp en rymlig panna och häll i lite olivolja. Krama ur auberginen hårt och låt fräsa i 5 minuter. Tillsätt löken och fräs ytterligare 5 minuter. Blanda sedan även i paprika, zucchini och vitlök. När allt är mjuk lägg i tomaterna. Smaka av med salt och peppar.

7. Koka ratatouillen ganska torr och lägg den sedan i pajskalet. Lägg över oliver, fetaosten i smulor, cocktailtomaterna och rosmarinbarren från kvist.

8. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills osten börjar få färg. Serveras varm och ljuvlig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar