tisdag 18 december 2012

Pepparkakor på gammelmormors vis

Om alla fick välja ett bakverk som hör julen till så är jag övertygad om att åtminstone nittio procent skulle svara pepparkakor. Det här familjereceptet har vi bakat efter ända sedan gammelmormor skrev det, om det har anor från ännu äldre generationer vågar jag inte svara på. De senaste tio åren har pepparkaksbaket hamnat lite på efterkälken, eller ja, andra halvan av baket. Vi har varit otroligt noga med att göra pepparkaksdegen, den är ju trots allt förutsättningen för att det ska bli några kakor. Men sen har det inte blivit någon utbakning av själva kakorna. Men det måste funnits stora möss i köket med tillgång till skedar för det har varje år saknats deg i kanterna på skålen när vi framåt februari slängt den bortglömda outbakade degen.

Parallellt med att det bakats mindre pepparkakor har jag samlat på mig mer och mer pepparkaksformar. I dagsläget vågar jag uppskatta antalet till fler än 60. Det är klassiska julformar, djur av diverse slag, maskiner, kroppsdelar, kläder, Pippi Långstrump & co, Mammu Mu och Kråkan, Bamse & co, pipparkaksformar (formar föreställande sexuella ställningar) et.c. Halva tjusningen med ätandet av pepparkakor är ju faktiskt att bestämma vilken form man vill ha just i stunden. Som i Pippi när de bakar och hon böjer till sina egna personliga formar - så ska det vara!

Degen mjuknar fort i rumsvärme och är då svårare att jobba med. Skär därför loss degbitar successivt och baka ut lite åt gången. Slattar från mellanspillet kan även rullas till stavar och ätas som pepparkakscrostini med ädelostdipp. För att underlätta att få jämna gyllenbruna pepparkakor bör formar av motsvarande storlek samlas på samma plåt så att de kan hålla samma gräddningstid i ugnen.





Ingredienser:

200 g smör
200 g strösocker
200 g ljus sirap (1,4 dl)
2 1/2 tsk kanel
2 tsk nejlikor, malda
2 tsk ingefära
3/4 msk bikarbonat i 3/4 dl vatten
1 ägg
650 g vetemjöl

Gör så här:

1. Smält samman smör, socker och sirap.
2. Ta kastrullen från värmen. Rör ner kryddorna och ägget.
3. Rör ut bikarbonatet i vattnet och blanda sedan i smeten.
4. Sikta i vetemjöl lite åt gången.
5. Häll smeten i en skål och förslut väl. Låt stå kallt i åtminstone några timmar tills degen stelnat.

Utbakning:

1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Skär loss en bit deg och låt resten stå kvar kallt. Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock.
3. Välj dina favoritformar och tryck ut så många som möjligt på degytan. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Slattar läggs med fördel i kylskåpet igen för att stelna en stund innan nästa utbakning.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min tills de är gyllenbruna, olika tid beroende på pepparkakornas storlek.
5. Låt svalna på galler och lägg sedan i burkar med lock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar