onsdag 5 december 2012

Saffranskaka med rom

Äntligen har jag fått vara med och baka, men framförallt smakat, på den här kakan. Min vän Gisela har läskande beskrivit hur god den är i flera år, men har såklart alltid sett till att baka den när hon ska iväg till andra på kalas. Det är ett av Leilas smaskiga julrecept. Rommen får den att lyfta flera poäng högre än en vanilg saffranskaka.

Ingredienser:
(ca 45 min)

3 ägg, ekologiska
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0,5 g saffran
1 msk ljus rom
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen

Gör så här:

1. Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker riktigt riktigt vitt och luftigt.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Smält smöret och rör ner saffranet. Häll även i rom och mjölk. Blanda med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Sikta och vänd försiktigt ner det i smeten för hand.

5. Smöra och bröa en form med kokosflingor. Häll i smeten.

6. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Känn med sticka.

7. Låt svalna något innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar