torsdag 29 november 2012

Oxrulader med madeirasås

Ett receptinlägg i lokaltidningen resulterade i lunch. Det var ett välbehövligt och gott energitillskott för att orka lossa ett flak jord vi hämtat till den nyanlagda sensommarrabatten min fina mamma fick i födelsedagspresent. Oxruladerna som är fyllda med senap och saltgurka förde mina smaklökar på historieresa till tiden då man var på McDonaldskalas och åt Happy Meal. Inte på ett negativt sätt, men det blev helt klart associationer till hamburgare. Madeirasåsen var rysligt god och helt klart en lyxig vardagsförhöjare.

Ingredienser:
(4 personer)

600 g lövbiff av innanlår
2 msk dijonsenap
1 dl finhackad purjolök
4 saltgurkor
salt och vitpeppar
smör och rapsolja till stekning

Madeirasås:
1 liten gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk grovt hackad timjan
2 dl madeira
3 dl vatten
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 tsk kinesisk soja

till servering:
ex. stekt potatis eller klyftpotatis
sallad och tomat

Gör så här:

1. Blanda senap och fint hackad purolök. Bred fyllningen på insidan lövbiffarna. Dela saltgurkorna i fyra delar på längden. Lägg en stav på varje lövbiff och rulla ihop till en rulad. Fäst med en tandpetare.

2. Skala och finhacka löken. Fräs den glansig i lite smör. Tillsätt tomatpuré och hackad timjan. Rör om. Häll i Madeira, vatten och fond. Koka upp och låt sen puttra på svag värme i minst 10 minuter, gärna längre för mer smak. Smaka av med salt, peppar och soja.Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Rör i majsstärkelse utspätt med vatten och låt koka upp under omrörning. Önskas tjockare sås - red mer.

3. Stek ruladerna i hälften smör och hälften rapsolja. Rulla runt dem så att de får jämn stekyta. Salta och peppra. Sänk värmen och lägg på lock. Efter 5 minuter är de klara.

4. Servera med exempelvis stekt potatis eller klyftpotatis och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar