torsdag 22 november 2012

Whiskeytryffel

Små mörka läckerbitar att låtas smälta i munnen. Det bästa med tryffel är att man kan smaksätta dem med det godaste man vet. Just till whiskey tycker jag att det lämpar sig med mörk choklad, annars föredrar jag halvmörka mumsbitar. Eftersom dessa inte innehåller något socker (bortsett från det som finns i chokladen) så tyckte jag att det passade bra att rulla dem i lite finkornig ljus muscovadosocker med aningens kola smak. Andra alternativ att doppa tryfflar i kan vara smält choklad, kakao, krossade nötter eller något annat gott. Tryfflar håller sig flera veckor i kylskåpet vilket gör dem perfekta att göra och sen kunna ta fram när man vill ha något gott till kaffet eller apertifen.

Frestas inte av att hälla i för mycket whiskey, även om du tycker att det smakar för lite, risken är mycket stor att tryffeln inte stelnar.


Ingredienser:

200 g mörk choklad av god kvalitet
1 dl vispgrädde
1 tsk glykos (eller honung)
1,5 msk smör
2 msk whiskey
0,5 dl ljust muscovadosocker, farinsocker eller kakao

Gör så här:

1. Finhacka chokladen och lägg i en skål.
2. Värm grädden i en kastrull så att den precis kokar upp.
3. Häll grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält helt.
4. Rör i glykosen och en klick smör. Häll även i whiskeyn.
5. Ställ svalt i kylen tills tryffeln stelnat.
6. Rulla till kulor eller skär i rutor och doppa i exempelvis ljust muscovadosocker. Förvara i en väl åtsluten burk svalt i kylskåp.

1 kommentar:

  1. Hur många tryfflar blir det om man gör dem ca 2-3 cm stora?

    SvaraRadera