tisdag 6 november 2012

Picklade polkabetor

Det är så otroligt roligt och förmånsfullt att i slutet av oktober kunna gå ut i trädgården och skörda de sista betorna för att sen gå raka vägen in i köket att göra mat. Det som förr var en förutsättning för överlevnad känns för mig idag som en lyx. Vill man förlänga hållbarheten av det man skördat så är det inläggning, sylt och safter som gäller, som man alltid har gjort, eller kanske inte alltid men väldigt länge. Picklade grönsaker är gott till det mesta, exempelvis fisk och grytor. De tillför både syra och sötma till rätterna. Det här receptet går givetvis bra att använda till alla slags betor.

Polkabetor förlorar snabbt sin tjusiga färg när man kokar den, så vill man kunna servera den rosavit och ursnygg på sin anrättning kan man istället skära tunna skivor med en mandolin när den är rå och hälla lagen över. Låt stå och dra i några minuter, fånga sedan upp och servera.

Ingredienser:

1 kg polkabetor (eller annan beta)
salt
vatten

1 dl ättika 12%
2 dl strösocker
1,5 dl vatten
1/2 msk gula & bruna senapsfrön
2 lagerblad

Gör så här:

1. Koka betorna i lättsaltat vatten tills de mjuknat en del. Skala och skiva dem, eller skär dem i klyftor.

2. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna.

3. Lägg betor i en burk och häll på lagen. Förslut väl och låt stå kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar