tisdag 1 november 2011

Grovt och saftigt bröd

Det här brödet är grovt, saftigt och får garanterat magen att jobba. Det är så många goda inslag att man dels kan använda det som mattillbehör, men lika gärna till ett glas rött vin och breda en god mögelost på. Det är mycket lätt att göra och "fyllningen" kan varieras efter vad skafferiet innehåller.


Ingredienser:
(2 limpor)

1 l filmjölk
3,75 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1,25 dl grahamsmjöl
2,25 dl rågkross
1 dl vetekli
23 ml bikarbonat
23 ml brödkryddor
2 dl sirap (jag använde brödsirap..går även att minska ner på mängden)

fyllning ex. valnötter, hasselnötter, mandel, torkade aprikoser, dadlar, linfrön, solrosfrön, pumpakärnor, torkade fikon etc. (jag använde linfrön, pumpakärnor, valnötter, mandel, hasselnötter, torkade aprikoser och fikon) Man tar vad man har och tycker om!

Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader. Blanda alla torra ingredienser. Häll sedan i sirapen och filmjölken. Tillsätt den fyllning du vill ha. Nötter och torkad frukt behöver inte delas innan, det blir ett naturligt snyggt mönster när man sen skivar upp brödet. Smörj två avlånga brödformar och fördela smeten jämnt i dessa. Baka i ugnen i drygt en timma. Tiden beror på formarnas storlek och hur ugnen är, känn med sticka. Låt svalna. Servera exempelvis med en god olivhummus, extrasaltat smör eller en god mögelost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar