måndag 7 november 2011

Kall inkokt lax

En gammal rätt som tyvärr glöms bort ofta idag. Jag tycker den är otroligt god! och gör den gärna till buffeér eftersom den är enkel att göra, räcker till många och går bra att förbereda dagen innan. Men just idag får den vara huvudrättens stjärna och ingen potatis i hela världen kommer kunna lysa starkare.


Ingredienser:
(6 personer)

1-1 1/2 kg hel laxsida

Lag:
300 g blandade lökar (skivade)
1 morot (skivad)
1 1/2 dl ättiksprit, 12 %
6 dl vatten
2 msk salt
1 dl strösocker
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
några dillstjälkar

garnering:
dill
citron

Gör så här:
1. Koka upp samtliga ingredienser till lagen i en kastrull.
2. Ta bort alla ben ur laxen och placera i en ugnsfastform med höga kanter. Skär snitt med ca 1 cm mellanrum, men skär inte igenom laxen, den ska hålla samman.
3. Sila lagen över laxen och täck fisken med folie.
4. Värm ugnen till 150 grader. Placera laxen i mitten av ugnen tills den fått en innertemperatur på 50-55 grader.
5. Låt laxen svalna så snabbt som möjligt, ställ därefter kallt i minst två timmar, men gärna över natten.
6. Häll av lagen och garnera med dill, citron och grönsakerna från lagen. Servera på buffé eller tillsammans med kokt potatis och en god sås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar