Ingen som har varit i Thailand kan väl ha undgått den här rätten! Under mitt år där tjänade den oftast som lunchmat då den fanns överallt, var god och billig. När det var marknad på ön brukade jag köpa med mig den i take-away låda, ca 30-40 baht. Köttet är bara att byta ut mot det man tycker bäst om, i mitt fall blev det kyckling den här gången, och rent vegetariskt går givetvis minst lika bra!
Ingredienser:
(4 personer)
2 kycklingfileér (eller 150g scampi/fläskkött/quorn/bläckfisk)
250 g japanska risnudlar
3 vitlöksklyftor
0,5 tsk chiliflakes
1 röd chili
40 ml fisksås
40 ml limejuice (färskpressad)
2 tsk farinsocker
2,5 dl böngroddar
2 ägg, lättvispade
koriander
4 msk torrostade jordnötter (hackade)
Gör så här:
Skiva kycklingen i tunna skivor. Lägg nudlarna i en bunke med varmt vatten i 10 minuter eller tills de är mjuka. Hetta upp olja i en wok och lägg i kyckling, chili och vitlök och rör runt konstant i två minuter. Tillsätt nudlarna och rör om ytterligare någon minut. Häll på fisksås, limejuice, farinsocker och ägg. Blanda ordentligt tills allt är genomvarmt. Strö över böngroddar, koriander, jordnötter och lite färsk hackad chili. I Thailand står det alltid ett set på bordet med fisksås (ofta med skivad chili i), chiliflakes och socker så att man själv kan krydda ytterligare om så önskas, som våra salt och pepperkar. Aroy mak mak!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar