Det här är min älsklingssoppa! Varje höst plockas det rikligt med trattisar som förvälls och fryses in i portioner anpassade efter mängden svamp i receptet så att vi klarar oss genom hela vintern, våren och sommaren tills nästa skörd. Den görs med fördel dagen innan så att den kan stå och goa till smakerna lite. Det är extra mysigt att ställa fram alla olika tillbehör på bordet så att man själv får välja vad man vill plumsa i sin skål.
Ingredienser:
(4 pers)
6 dl färska trattkantareller (lätt klippta i mindre bitar)
1/2 gul lök
2 msk smör
1/2 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
7 dl vatten
1 1/2 svamp-eller grönsaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
4 droppar tabasco eller en doft cayenne
ca 2 msk kantarellfond
(2 msk sherry)..(använder jag sällan)
tillbehör:
2 dl lätt creme fraiche
1 rödlök (finhackad)
1/2 dl persilja (hackad)
gorgonzola
brödkrutonger stekta i lite smör
Gör så här:
Ta den rensade svampen och klipp den några gånger så att den blir i mindre bitar (stora trattkantareller kan bli slemmiga i en soppa), så att den färdigklippta mängden uppmäter 6 dl. Förväll trattkantarellerna så att vätskan kokas ur. Skala och finhacka löken och fräs glansig i smöret. Lägg i svampen och fräs tillsammans en liten stund. Tillsätt tomatpurén. Vispa ut vetemjölet i lite av vattnet så att det inte blir klumpar. Varva vattnet med mjölvattnet under vispning. Tillsätt buljongtärning, grädde, citronsaft, tabasco och kantarellfond. Låt soppan sjuda i ca en halvtimma. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kantarellfond om så skulle behövas. Om soppan känns tjock, späd med lite vatten. Servera med tillbehören. En klick gorgonzola i soppan är en riktig höjdare!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar