söndag 27 november 2011

Små frestelser

Janssons frestelse är en av favotiterna på julbordet och inte blev de sämre i muffinsformar. Roligt med variation och perfekt att servera på en buffé eller som lite tilltugg till glöggen.

Ingredienser:
(16 st)

10 st potatisar
4 st schalottenlök
2 msk smör
1 burk ansjovis (50 g)
2 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 tsk vitpeppar
salt efter smak (behövs inte alltid eftersom ansjovisen är salt i sig)
2 msk ströbröd
2 msk rårörsocker
16 muffinsformar, gärna dubbelt för stadga

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Bryn i smör så att den blir glansig, men inte bränd. Rå lök gör gratängen vattnig. Skala och skiva potatisen i tunna stavar i en matberedare med skärskiva, eller förhand i tändstickstjocka stavar. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda potatis, lök, hackad ansjovis, ägg, grädde, peppar och eventuellt lite salt. Fördela blandningen i 16 stadiga muffinsformar, gärna på en muffinsplåt, eller använd dubbla formar för att få ordentlig stadga så att de inte flyter ut. Strö över ströbröd och rårörsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills de fått fin färg. Muffinsarna går bra att frysa för att värmas senare. Tillsätt gärna lite extra grädde vid uppvärmningen i så fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar