Det här är kanske den rätten som flest här i Sverige förknippar med Indien, lite som chicken cashewnut och Thailand. Vi delade på grytan och gjorde ena delen med qourn eftersom vi hade gäster som var vegetarianer, och den andra delen med kyckling. Qourn som annars kan vara aningen torrt blev otroligt saftig när den legat och sugit åt sig av den goda såsen i grytan.
Ingredienser:
(4 personer - ca 30 minuter)
300 g kycklingfilé eller quorn
1 st vitlöksklyfta, hackad
0,5 röd chili
3 st salladslökar
1 röd paprika
1 msk ingefära, hackad
2 tsk garam masala
0,5 dl koriander, färsk
3 msk tomatpuré
3 dl grädde
smör
salt och peppar
4 dl basmatiris
8 dl kallt vatten
1 kanelstång
kardemummakärnor
gurkmeja
salt
Gör så här:
1. Skölj riset i en sil med kallt vatten tills det inte är grumligt längre. Lägg i en kastrull eller riskokare och häll på kallt vatten. Lägg i kanelstång, några kardemummakärnor och lite gurkmeja. Salta och låt koka upp. Rör om och lägg på locket. Låt sjuda på låg värme tills allt vattnet absorberats, ca 15-20 min.
2. Skiva kycklingen eller qournen i tunna skivor. Bryn i lite smör i några minuter och tillsätt sedan alla hackade grönsaker. Krydda med garam masala, koriander och ingefära.
3. Rör i tomatpurén och häll över grädden. Låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera med det kryddiga gula riset och gärna lite raitasås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar