torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullar med äpple och mandelmassa

Idag är det kanelbullens dag precis som det var för ganska exakt ett år sedan. Och vill jag inte minnas fel så var det just det som blev mitt första inlägg här på bloggen. Vad passar då inte bättre än att fira detta ett års jubileum med lite mer bullar?!! Det är ju trots allt ett år sedan jag bakade bullar sist.

Jag råkade ramla in fem minuter i en Go Kväll repris härrom veckan där Roy bakade kanelsnäckor med äpple som såg galet smaskigt ut, så det fick det bli idag! Och det ska sägas att de var smaskigare än vad jag hoppats på!



Ingredienser:
(20 st)

smörstekta äpplen:
3 äpplen (gärna svenska)
20 g smör
0,5 msk stött kardemumma
0,5 dl strösocker

vetedeg:
25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
ca 9 dl ekologiskt vetemjöl
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1,5 msk stött kardemumma
100 g smör (rumsvarmt)

kanelfyllning:
150 g smör (rumsvarmt)
100 g mandelmassa
0,5 dl strösocker
2 msk kanel

1 ägg
pärlsocker
mandelspån

Gör så här:

Smörstekta äpplen:
Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i tärningar ca 0,5 cm i diameter. Smält smöret i en panna. Tillsätt stött kardemumma och socker. Bryn äpplena i några minuter så att de mjuknar lite. Ställ åt sidan och låt svalna.

Vetedegen:
Smula jästen och blanda med 1 dl mjölk och ca 2 dl vetemjöl till en jämn smet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda i lite mjöl åt gången tills du har en glansig och elastisk deg. Låt jäsa i 10 minuter. Blanda undertiden alla ingredienserna i kanelfyllningen. Kavla ut degen till en avlång rektangel. Bred på kanelfyllningen och strö över äpplena. Nyp ihop innersta rullningen ordentligt så att du får snygga cirklar. Rulla ihop och dela sedan i 20 bitar. Lägg i formar på en plåt och låt jäsa under duk i 1,5 - 2 timmar. Sätt ugnen på 220 grader (varmluft) och sänk genast till 200 grader när du satt in bullarna. Rör ett ägg och pensla. Strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 9 minuter tills bullarna blivit gyllene.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar