måndag 1 oktober 2012

Ugnsgratinerad köttfärsfylld squash med bechamelsås

Vi har iår haft den stora glädjen att kunna skörda rikligt med squash i sommarstugan, vilket också medfört att vi har behövt vidga våra squashvyer även i köket. En vän rekommenderade att gröpa ur den och fylla den med något gott - så det gjorde vi! Det blev verkligen supergott! Squashen antog en aningen söt smak i kontrast till köttfärsens sälta och tillsammans med bechamelsåsen och den smälta osten så blev det även krämigt och gott!


Ingredienser:

1 squash
300 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl torkade trattkantareller (eller annan svamp)
1 liten morot
1 nypa chiliflakes
2 msk tomatpuré
salt och peppar
matfett att steka i

bechamelsås:
50 g smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde (bara mjölk går också bra, öka då mängden)
salt och peppar

1 buffelmozzarellaboll
1 dl västerbottenost eller annan lagrad ost

Gör så här:

1. Dela squashen på längden och gröp ur köttet i mitten med en sked.

2. Finhacka den gula löken och stek glansig i lite matfett. Blanda ner köttfärsen och bryn den tillsammans. Pressa i vitlöken. Skala och riv en morot och blanda i. Rör även ner en del av squashköttet och de torkade trattkantarellerna. Smaka av med en nypa chiliflakes, tomatpuré och salt och peppar. Låt stå och gotta till sig på svag värme undertiden du gör såsen.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet så att det blir en klump. Rör hela tiden så att det inte bränner. Häll samtidigt ner mjölk och eventuellt grädde. Rör hela tiden så att mjölet löses upp i vätskan. Låt puttra under omrörning på svag värme tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

4. Lägg squashen i en ugnsfast form. Fyll dem med köttfärs och stick ner bitar med mozzarella. Häll över bechamelsås och strö över riven lagrad ost uppe på. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter tills osten fått fin färg och squashen mjuknat lite. Servera med sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar