torsdag 25 oktober 2012

Pumpagnocchi

Halloweentider och pumpaskördetider! Det är ju förträffligt att dessa samklingar så tidsenligt, det kan ju inte vara en tillfällighet. Bortsett från en djungel av storslagna blad hade jag igår även äran att skörda en gediget pampig pumpa i trädgårdslandet. Och nu då? Min erfarenhet av pumpa är relativt liten så utforskarlusten är stor.

Det första resultatet att visa upp är pumpagnocchi. Gnocchi görs vanligtvis på potatis, men det finns gott om italienska recept baserade på även pumpa. Pumpan förmedlade en aningen söt smak vilket var gott, medans konsistensen blev lite lösare än vad jag är van vid. Pumpagnocchin serverades med smält smör, riven parmesan och färsk timjan. Lite salt prosciutti hade garanterat också platsat i sällskapet!


Ingredienser:
(4 personer)

750 g pumpa, tärnad
3 dl vetemjöl
1 ekologisk äggula

150 g smör
2 msk färsk timjan
svartpeppar
flingsalt
parmesan

ev. prosciutto

Gör så här:

1. Koka pumpan mjuk i vatten. Häll av vattnet och lägg pumpan i en sil. Pressa med baksidan av en sked så att den släpper ifrån sig mycket av vätskan. Mixa sedan till en slät puré med stavmixer. Lägg tillbaka purén i kastrullen och lägg i 25 g smör. Rör på svag värme tills det mesta av vätskan avdunstat och purén blivit ett mos. Ta av kastrullen från värmen.

2. Blanda i vetemjöl och äggula. Vispa till en smet.

3. Koka upp en stor kastrull med vatten. Forma i handen till små bollar och tryck till. Räffla med en gaffel.

4. Lägg några åt gången i det kokande vattnet. Enligt orginalreceptet skulle de vara klara när de flöt på ytan, men mina fick vänta betydligt längre. De ska bli lite fasta och hårdnar även något när de läggs på tallriken. Fånga upp med hålslev.

5. Smält smöret så att det blir klart. Ringla över gnocchin, strö över hyvlad parmesan, timjan, svartpeppar och lite flingsalt. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar