måndag 1 oktober 2012

Vaniljpannacotta med havtornsspegel

Havtorn är för mig ett nytt användningsområde. De är bland de mest vitaminrika bären i världen med massor av C-vitamin, men även A-vitamin och E-vitamin. Bären är otroligt vackra där växer tätt längs med grenarna och fullkomligt lyser i orange. Dock syrliga små rackare som näst intill gav mig tungvred när jag förrädiskt lät mig lockas att stoppa en orange liten juvel i munnen, men i samklang med lite socker så blev det fräscht och gott! Gör gärna pannacottan några timmar innan havtornslagen så att den hinner stelna lite innan såsen hälls på.


Ingredienser:
(3 personer eller fler mindre glas)

Vaniljpannacotta:
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 vaniljstång
1,25 gelatinblad

Havtornsspegel:
2 dl havtornsbär
1 dl vatten
1/2 dl strösocker (mer om du vill ha den sötare)
1/3 gelatinblad

ev. myntablad till servering

Gör så här:

1. Koka upp grädde och socker på svag värme så att sockerkristallerna smälter. Snitta vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Lägg både frön och stång i grädden. Plocka upp stången när grädden koka upp och dra kastrullen från värmen.

2. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Krama ur det och rör ner i den varma grädden så att den löses upp. Häll upp i fina glas och låt stå kallt i minst 4 timmar.

3. Lägg havtorn, vatten och socker i en kastrull och låt puttra på svag värme. Stompa bären efter några minuter med en mosstomp eller liknande så att de går hål på och saften frigörs. Rör om. Sila bort bären och smaka av saften. Är den för syrlig så häll tillbaka i kastrullen och tillsätt lite mer socker. Värm på så att sockret smälter i lagen. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i några minuter. Krama ur det och rör ner i lagen så att det smälter. Låt lagen svalna något innan du håller den över den redan lite hårda pannacottan. Låt stå svalt i några timmar innan servering.

1 kommentar: