torsdag 29 november 2012

Oxrulader med madeirasås

Ett receptinlägg i lokaltidningen resulterade i lunch. Det var ett välbehövligt och gott energitillskott för att orka lossa ett flak jord vi hämtat till den nyanlagda sensommarrabatten min fina mamma fick i födelsedagspresent. Oxruladerna som är fyllda med senap och saltgurka förde mina smaklökar på historieresa till tiden då man var på McDonaldskalas och åt Happy Meal. Inte på ett negativt sätt, men det blev helt klart associationer till hamburgare. Madeirasåsen var rysligt god och helt klart en lyxig vardagsförhöjare.

Ingredienser:
(4 personer)

600 g lövbiff av innanlår
2 msk dijonsenap
1 dl finhackad purjolök
4 saltgurkor
salt och vitpeppar
smör och rapsolja till stekning

Madeirasås:
1 liten gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk grovt hackad timjan
2 dl madeira
3 dl vatten
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 tsk kinesisk soja

till servering:
ex. stekt potatis eller klyftpotatis
sallad och tomat

Gör så här:

1. Blanda senap och fint hackad purolök. Bred fyllningen på insidan lövbiffarna. Dela saltgurkorna i fyra delar på längden. Lägg en stav på varje lövbiff och rulla ihop till en rulad. Fäst med en tandpetare.

2. Skala och finhacka löken. Fräs den glansig i lite smör. Tillsätt tomatpuré och hackad timjan. Rör om. Häll i Madeira, vatten och fond. Koka upp och låt sen puttra på svag värme i minst 10 minuter, gärna längre för mer smak. Smaka av med salt, peppar och soja.Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Rör i majsstärkelse utspätt med vatten och låt koka upp under omrörning. Önskas tjockare sås - red mer.

3. Stek ruladerna i hälften smör och hälften rapsolja. Rulla runt dem så att de får jämn stekyta. Salta och peppra. Sänk värmen och lägg på lock. Efter 5 minuter är de klara.

4. Servera med exempelvis stekt potatis eller klyftpotatis och sallad.

torsdag 22 november 2012

Whiskeytryffel

Små mörka läckerbitar att låtas smälta i munnen. Det bästa med tryffel är att man kan smaksätta dem med det godaste man vet. Just till whiskey tycker jag att det lämpar sig med mörk choklad, annars föredrar jag halvmörka mumsbitar. Eftersom dessa inte innehåller något socker (bortsett från det som finns i chokladen) så tyckte jag att det passade bra att rulla dem i lite finkornig ljus muscovadosocker med aningens kola smak. Andra alternativ att doppa tryfflar i kan vara smält choklad, kakao, krossade nötter eller något annat gott. Tryfflar håller sig flera veckor i kylskåpet vilket gör dem perfekta att göra och sen kunna ta fram när man vill ha något gott till kaffet eller apertifen.

Frestas inte av att hälla i för mycket whiskey, även om du tycker att det smakar för lite, risken är mycket stor att tryffeln inte stelnar.


Ingredienser:

200 g mörk choklad av god kvalitet
1 dl vispgrädde
1 tsk glykos (eller honung)
1,5 msk smör
2 msk whiskey
0,5 dl ljust muscovadosocker, farinsocker eller kakao

Gör så här:

1. Finhacka chokladen och lägg i en skål.
2. Värm grädden i en kastrull så att den precis kokar upp.
3. Häll grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält helt.
4. Rör i glykosen och en klick smör. Häll även i whiskeyn.
5. Ställ svalt i kylen tills tryffeln stelnat.
6. Rulla till kulor eller skär i rutor och doppa i exempelvis ljust muscovadosocker. Förvara i en väl åtsluten burk svalt i kylskåp.

onsdag 7 november 2012

Köttfärsås och spaghetti - My way

Något så banalt och vardagligt som köttfärsås och spaghetti kan vara så himmelst gott! Jag föddes i mitten av 80-talet och den här rätten måste väl vara vad min generation främst är uppfödd på tillsammans med tacos, pannkakor och korv med bröd. Jag och min bror var såklart aldrig överens om vilken pasta som skulle serveras till. Jag ville ha spaghetti och han ville ha makaroner. Mamma med ett hjärta av guld (och less på tjafset) gjorde ofta både delar, något jag inte helt ser mig själv kompromissa om - det är ju såklart spaghetti som gäller!

Alla gör sin köttfärsås på sitt sätt och förmodligen även olika från gång till gång beroende på vad som finns hemma. Jag tycker om när den är fyllig i smaken vilket den blir när den får koka länge och behöver då inte heller redas eftersom den reduceras under kokningen. Basen är av tomatsmak och jag har gärna diverse svamp i, oftast champinjoner när det inte är säsong för annat. På toppen vill jag ha rikligt med färskriven parmesan, en god grönsallad och varför inte lyxa till det med ett glas rött till. Det här är min tolkning av köttfärsås idag - så som jag vill ha den!



Ingredienser:
(4 personer)

500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 krm chiliflakes
300 g svamp
1 burk hela cocktailtomater i sås á 400 g
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
2 lagerblad
0,5 dl chili sauce
1 stänk oxfond
1 dl vatten
torkad oregano
salt
peppar
smör eller olja till stekning

400 g pasta, gärna bavette
färsk parmesan
grön sallad

Gör så här:

1. Skala och finhacka den gula löken. Skala vitlöken och krossa den med bredsidan av kniven. Hetta upp lite matfett i en gryta och stek löken glansig på medelvärme. Tillsätt chili och skivad svamp. Bryn tills svampen släppt ifrån sig mycket av vätskan, fått lite färg och blivit mjuk. Lägg i en skål.

2. Bryn färsen i lite matfett och blanda sedan i lök- och svampblandningen.Rör i tomatpuré, dijonsenap, ett stänk oxfond och lite oregano. Häll i cocktailtomaterna på burk, vatten och lagerblad. Låt puttra på låg värme under lång tid, gärna två timmar. Rör om då och då. Häll i chili sauce och låt puttra lite till. Smaka av med salt och peppar.

3. Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen.

4. Servera köttfärsåsen med pasta, färskriven parmesan och en god grönsallad.

tisdag 6 november 2012

Picklade polkabetor

Det är så otroligt roligt och förmånsfullt att i slutet av oktober kunna gå ut i trädgården och skörda de sista betorna för att sen gå raka vägen in i köket att göra mat. Det som förr var en förutsättning för överlevnad känns för mig idag som en lyx. Vill man förlänga hållbarheten av det man skördat så är det inläggning, sylt och safter som gäller, som man alltid har gjort, eller kanske inte alltid men väldigt länge. Picklade grönsaker är gott till det mesta, exempelvis fisk och grytor. De tillför både syra och sötma till rätterna. Det här receptet går givetvis bra att använda till alla slags betor.

Polkabetor förlorar snabbt sin tjusiga färg när man kokar den, så vill man kunna servera den rosavit och ursnygg på sin anrättning kan man istället skära tunna skivor med en mandolin när den är rå och hälla lagen över. Låt stå och dra i några minuter, fånga sedan upp och servera.

Ingredienser:

1 kg polkabetor (eller annan beta)
salt
vatten

1 dl ättika 12%
2 dl strösocker
1,5 dl vatten
1/2 msk gula & bruna senapsfrön
2 lagerblad

Gör så här:

1. Koka betorna i lättsaltat vatten tills de mjuknat en del. Skala och skiva dem, eller skär dem i klyftor.

2. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna.

3. Lägg betor i en burk och häll på lagen. Förslut väl och låt stå kallt.

måndag 5 november 2012

Avhuggna fingrar kakor

Det gick knivigt till för fingerfärdiga händer idag i köket. Typiskt när jag för en gångs skull hade målat naglarna. Kanske inte ser ut som de mest aptitliga kakorna, men helt klart en stämningshöjare för den som får iakttaga reaktionerna från andra.

Tänk på att forma fingrarna väldigt smala då de sväller i ugnen. Jag tyckte att jag hade gjort mina smala, men fick trots det knubbiga fingrar, så smalare än smala är att rekommendera. Jag tyckte nästan att de var läskigare utan naglack, men effektfullare med. För att de verkligen skulle se avhuggna ut bröd jag av änden på fingret innan jag doppade den i blod.


                                                                          Olycka

                                                                       Nylackerade
                                                                     Gräddade
                                                                     Ogräddade

Ingredienser:
(25-30 fingrar)

125 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl florsocker
1/2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
25-30 st skållade mandlar
ev. någon smaksättare om man vill (droppar eller krydda)

äggvita
florsocker
röd karamellfärg

Gör så här:

1. Vispa ihop smör, florsocker och ägg.

2. Blanda mjöl, bakpulver, vanilsocker, salt och eventuellt någon smaksättare (är det droppar bör dessa blandas med smörsmeten). Rör i mjölblandningen lite i taget tills det blir en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 160 grader. Forma degen till smala fingrar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt fast en skållad mandel som nagel och gör fingerveck med en kniv.

4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

5. Blanda ihop lite äggvita med florsocker och röd karamellfärg. Pensla på som naglack och/eller blod.

Pumpaplättar med ruccolakräm och rökt kalkon

Pumpa är otroligt bra att ha hemma då den håller sig fin väldigt länge. Idag bjöd den på en supersmaskig lunch. Kalkonen kan dock kanske med fördel bytas ut till prosciutto eller någon annan skinka med mycket sälta.

Ingredienser:
(ca 3-4 personer)

500 g pumpa ex. butternut
1 pkt saffran
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl riven parmesan
1 nypa chiliflakes
muskotnöt
salt och svartpeppar
smör eller olja till stekning

ruccolakräm:
50 g ruccola
1 näve persilja ca 1/2 kruka
2 dl turkisk yoghurt
1 dl creme fraiche
1 msk honung
salt och svartpeppar

100 g rökt kalkon, prosciutto eller seranoskinka

Gör så här:

Ruccolakrämen:
Mixa ruccolan och periljan. Rör i turkisk yoghurt och creme fraiche för hand. Blanda i honung. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer honung om du tycker den är för syrlig. Låt stå kallt undertiden du gör plättarna.

Pumpaplättar:
Riv pumpan på den grövsta sidan på ricgärnet. Blanda i mjöl, ägg, ricen parmesan, saffran och en nypa chiliflakes. Riv lite muskotnöt i och krydda med salt och peppar. Hetta upp en plättlägg eller stekpanna. Forma till små plättar och stek några minuter på varje sida tills de fått fin färg.

Servera pumpaplättarna med ruccolakrämen och den rökta kalkonen i små rosor.

söndag 4 november 2012

Marängspöken

Dessa rysligt söta marängspöken blev mitt Halloween-nöje i år. Jag ställer mig väldigt dubbel till Halloween firande. En del av mig älskar att klä ut sig, teman och traditionsbundenhet. Allt som hör till en högtid - festligheter, mat och dryck, dekorationer och aktiviteter. Och en del av mig avskyr den kommersiella hysterin runtomkring och är riktigt trött på att alla Halloweenkostymer för kvinnor ska anta en sexistisk ton. Å andra sidan går jag gärna på fest, ger barnen godis och lagar mat med pumpa.

Ingredienser:
(ca 10-15 spöken)

2 äggvitor
1,5 dl strösocker
10 g mörk choklad

Gör så här:

1. Vispa äggvitorna på lågvarv i någon minut. Tillsätt sen lite socker i taget och vispa med högre intensitet. Vispa marängen tills den är vit, glänsande och fast. Du ska kunna hålla bunken upp och ner utan att marängen rinner.

2. Fyll en sprits och spritsa små fluffiga spöken på en plåt med bakplåtspapper. Ta en tesked och nudda försiktigt vid kanterna och dra ut så att du får två armar.

3. Grädda mitt i ugnen på 100 grader i ca 1 timme. Lite längre om du gör större spöken. Låt svalna.

4. Smält chokladen i ett vattenbad. Rulla till en sprits av lite bakplåtspapper och fyll den med chokladen. Droppa ut två ögon på spöket och låt stelna.

torsdag 1 november 2012

Årets Glögg 2012

Idag släpptes årets glögg! Systembolaget rekommenderade att man skulle vara på plats tidigt om man ville vara säker på att få med sig ett exemplar hem idag. Det är alltid roligt när de avslöjar vilken årets smak är och inte minst när man äntligen får smaka på den! Det brukar bli en flaska varje år, det finns ju så många sorter att arbeta sig igenom idag. Jag tycker personligen att många smaksatta glögger antar en aningen parfymerad ton vilket får mig att föredra vinglögg eller romglögg. Så blev även fallet med årets glögg; den smakar varm saft..visserligen god saft med fördelen att det snurrar lite och man blir lite extra varm i magen och hjärtat..Jag hade dock önskat lite mer sting från ingefäran och tycker inte heller att den lever upp till de 94 kronor som den nu kostar. Det kommer dock inte hindra mig från att njuta i mig den här flaskan och jag ser givetvis fram emot nästa årsglögg redan nu. Vad tycker du om årets glögg 2012?