onsdag 25 juni 2014

Västerbottenostpaj med grillad paprika och ruccola

Den här pajen passar på de flesta bufféer! Den har fördelen, bortsett från att den är galet god, att den kan serveras både varm och kall. Hittar man inte grillad paprika på burk, alternativt hellre vill göra egen så går det givetvis jättebra. Dela paprikor och olja lätt, lägg på en plåt. Grilla i ugnen tills paprikorna mjuknat och blivit aningen sotiga.



Ingredienser:

skal:
125 g smör, rumsvarmt
1 dl dinkelmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
1 nypa salt

fyllning:

2 nävar ruccola
1/2 burk grillad paprika
150 g västerbottenost
2 dl gratängost
timjan
svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Knåda alla ingredienserna till pajskalet och avsluta med att jobba in vattnet. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, klädd med bakplåtspapper. Jag använde storleken 26 cm.

2. Lägg ruccolan på pajbottnen. Strimla paprikorna och fördela jämnt över ytan. Skär västerbottenosten i små kuber och lägg på parikorna. Salta lätt, strö över lite timjan och svartpeppar.

3. Blanda ägg, grädde och 1-2 vitlöksklyftor, beroende på klyftornas storlek och styrka. Smaksätt med ytterligare lite salt, peppar och timjan. Häll äggstanningen i pajskalet och avsluta med att strö över gratängost. Grädda mitt i ugnen i ca 45 min, eller tills pajen är gyllene och har stannat. Det känner man när man skakar lätt på pajen. Den ska då inte kännas lös och oftast är det en liten bula över pajen, som en spänd mage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar