onsdag 25 juni 2014

Gingravad lax med dillcréme

Den här gingravade laxen är andra året som jag gör på midsommar. Den kraftfulla smaken och det festliga upplägget tycker jag gör sig perfekt på en midsommarbuffé, men är inget för den blygsamma smakaren. Receptet på gravningen är kopierat och är det recept som florerar överallt. Tidsangivelsen för kuberna är min egen uppfattning, då övriga recept angivit för tunna skivor. Dillcrémen är gjord på känn så måttenheterna är cirka-uppfattning. Men den är lätt att blanda, bara att smaka av och justera det man vill ha mer av. Vill man ha crémen helt slät så går den givetvis att mixas vackert grön.



Ingredienser:

500 g färsk lax
1 dl gin
3 msk enbär
1 msk hela vitpepparkorn
3 msk strösocker
3 msk salt
1 dl vatten

2 dl Philadelphia
1 dl creme fraiche
i knippe dill
honung
salt
peppar

Gör så här:

1. Skär laxen i kuber ca 2x2 cm alternativt tunna skivor.

2. Mortla enbär och vitpepparkorn. Lägg i en plastpåse och häll i gin, socker, salt och vatten. Lägg i laxen och blanda den väl med gravningsvätskan. Lägg att vila i kylen. Jag lät den ligga över natten då jag hade kuber. Smaken blev väldigt kraftfull. Det räcker troligtvis med några timmar. Tunna skivor ska bara ligga i 15-20 min.

3. Blanda Philadelphia och creme fraiche. Finhacka dillen och rör i. Smaka av med salt, peppar och någon droppe honung. För lösare creme eller för mer syra, rör i mer creme fraiche, alternativt några droppar lime.

4. Lägg kuberna på fina små skedar. Spritsa på lite dillcréme och garnera med en liten dillkvist.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

    SvaraRadera