måndag 11 februari 2013

Marockansk gryta

Ett resmål jag beslutsamt har tänkt att genomföra är till Marrakech, med syftet att shoppa. Jag fullkomligt älskar all färgsprakande keramik, skinn, silver och kryddor. I brist på egen inspiration hittade jag igår receptet på den här marockanska grytan. Den färgstarka bild jag har av platsen bytte genast skepnad till smaker och fullkomligt tog mig med storm. Mustig, fruktig och smakrik. Grytan ska helst stå minst 2 timmar och puttra, gärna längre för ännu mustigare smak och mörare kött. Den här grytan kommer garanterat att lagas många gånger framöver! Mot Marrakech!!



Ingredienser:
(4 personer - 2,5 h)

700 g högrev
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 morötter
1 tsk strösocker
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
4 dl vatten
125 g osvavlade torkade aprikoser
1 apelsin
salt och peppar
smör och olja till stekning

4 portioner bulgur

Gör så här:

1. Putsa och skär köttet i lagom grytbitar. Bryn köttet väl i lite olja och smör.

2. Grovhacka löken. Skala vitlöksklyftorna och pressa dem med bredsidan av kniven. Lägg i tillsammans med köttet och låt fräsa några minuter.

3. Blanda kryddorna i en skål.

4. Rör i tomatpurén och kryddorna. Låt bryna några minuter under omrörning. Tillsätt buljongtärnong och vatten. Låt puttra på svag värme under lock i 1,5 timme.

5. Skala och skiva morötterna. Lägg i dem tillsammans med aprikoserna. Låt puttra ytterligare en timme. Smaka av med salt och peppar.

6. Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.

7. Skär av ändarna på apelsinen och skär bort skalet genom att följa apelsinens form. Krama ur saften som finns i köttet som sitter fast i skalet, i grytan. Filéa apelsinen och krama ur resterna av köttet i grytan. Rör om.

8. Servera grytan med bulgur och apelsinklyftor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar