tisdag 19 februari 2013

Naan bröd

Nu har jag bakat en gedigen hög med naan-bröd inför helgens indiska fest. För vad vore en indisk fest utan detta obligatoriska tillbehör?! I Indien bakas de över öppen eld eller i stenugn. Det är såklart svårt att uppnå samma temperatur, yta och smak hemma, men jag tycker ändå att det duger bra. Extra roligt att många av bröden antog Indiens geografiska form.

Ingredienser:
(6 bröd - ca 3,5-4 h)

7,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
2 tsk torrjäst
1/2 tsk bakpulver

matolja
vatten
flingsalt

Gör så här:

1. Häll mjölet i en bunke.

2. Värm mjölken ljummen.

3. Vispa ett ägg lätt. Vispa i yoghurten, matoljan, torrjästen, saltet, sockret och bakpulvret. Rör i hälften av mjölken. Häll vätskan i mjölet lite åt gången och arbeta ihop degen. Tillsätt sen lite mer av mjölken tills degen blivit jämn. Den ska inte vara jättekletig men lite fuktig. Låt jäsa i 2,5 timme med en fuktig trasa över.

4. Dela degen i 6 delar. Lägg bakplåtspapper på tre plåtar och olja in dem. Tryck ut degklumparna med fingertopparna, lite droppformade, två på varje plåt. De ska vara ca 25-30 cm gånger 12-15cm.  Låt jäsa i 30 minuter.

5. Sätt ugnen på grill och högsta temperatur. Pensla bröden med lite vatten och strö över flingsalt. Grädda högst upp 2-3 minuter på varje sida till bröden fått lite gyllene färgpartier. Alternativt stek dem på hög värme i en torr panna 2-3 minuter på varje sida. Servera varma.

1 kommentar: