Visst ser den läcker ut! Som jag säkert har nämnt förut så tycker jag det är roligt att byta mening på en rätt, när efterrättskonceptet blir förrättskoncept. Det blir ett spännande överraskningskoncept som lite roligt rör om i grytan. Det var väldigt gott att bryta denna krämiga mousse med ett salt prosciuttochips. Det här är ett av systrarna Eisenmans fyndiga recept i mingelbibeln jag tidigare har hyllat och det levde verkligen upp till förväntningen. Moussen går dessutom jättebra att förbereda i förväg.
Ingredienser:
(4 portioner eller 10 små - 25 min + 2 timmar i kylen)
1/2 gelatinblad
1 schalottenlök, finhackad
1,5 msk smör
200 g blomkål, i små buketter
1/2 l hönsbuljong
2,5 dl vispgrädde
salt och peppar
25 g prosciutto
1/2 skiva vitt bröd
1 msk finhackad gräslök
Gör så här:
1. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
2. Fräs löken glansig i lite smör. Tillsätt blomkålsbuketter och hönsbuljong. Låt sjuda tills blomkålen är mjuk. Sila bort buljongen och mixa blomkålen med 1 msk smör till en puré.
3. Värm grädden. Krama ur gelatinbladet och lägg ner det i grädden och rör om.
4. Häll grädden i blomkålspurén och mixa till en slät kräm.
5. Fördela krämen i glas och låt stå kallt i kylen i minst 2 timmar.
6. Värm ugnen till 225 grader.
7. Grilla prosciuttoskinkan i ugnen i ca 5 minuter, ta ut och låt svalna. Håll koll så att den inte bränns. Bryt skinkan i bitar.
8. Dela brödet i bitar och grilla i ugnen tills det är gyllenbrunt.
9. Strö brödsmulor och finhackad gräslök över blomkålsmoussen och garnera med ett prosciuttochips.
10. Servera och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar