Ett nyttigt och glutenfritt bröd som man garanterat håller sig mätt på länge. Pålägget väljer man såklart själv, men varför inte lite smaskiga och näringsrika groddar.
Ingredienser:
(2 limpor, 121 kcal per skiva)
1/2 pkt jäst (25 g)
2 tsk honung
6 dl ljummet vatten
7 dl hirs- eller boveteflingor
1 1/2 dl finhackade torkade aprikoser
600 g kokt skalad kall sötpotatis
5 dl vatten
4 dl solrosfrön
2 dl linfrön
1 1/2 dl sesamfrön + lite att strö över
5 dl bovetemjöl
6 dl majsmjöl
3 tsk stötta fänkålsfrön
1 msk salt
3 msk olivolja, för pensling av bröden
olivolja eller kokosolja till formarna
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut med ljummet vatten och honung.
2. Tillsätt hirs- eller boveteflingor. Låt stå ca 1 timme i rumstemperatur i plastad bunke.
3. Lägg smeten i en assistent och tillsätt övriga ingredienser, men mosa sötpotatisen innan. Arbeta degen i 10 minuter på medel hastighet.
4. Sätt ugnen på 100 grader. Smörj formarna. Fördela smeten i formarna (á 1 1/2 l). Grädda bröden i 50 minuter.
5. Pensla bröden med olja och strö över lite sesamfrön. Höj ugnetemperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar