tisdag 31 januari 2012

Yogibröd

Ett nyttigt och glutenfritt bröd som man garanterat håller sig mätt på länge. Pålägget väljer man såklart själv, men varför inte lite smaskiga och näringsrika groddar.

Ingredienser:
(2 limpor, 121 kcal per skiva)

1/2 pkt jäst (25 g)
2 tsk honung
6 dl ljummet vatten
7 dl hirs- eller boveteflingor
1 1/2 dl finhackade torkade aprikoser
600 g kokt skalad kall sötpotatis
5 dl vatten
4 dl solrosfrön
2 dl linfrön
1 1/2 dl sesamfrön + lite att strö över
5 dl bovetemjöl
6 dl majsmjöl
3 tsk stötta fänkålsfrön
1 msk salt
3 msk olivolja, för pensling av bröden
olivolja eller kokosolja till formarna

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut med ljummet vatten och honung.
2. Tillsätt hirs- eller boveteflingor. Låt stå ca 1 timme i rumstemperatur i plastad bunke.
3. Lägg smeten i en assistent och tillsätt övriga ingredienser, men mosa sötpotatisen innan. Arbeta degen i 10 minuter på medel hastighet.
4. Sätt ugnen på 100 grader. Smörj formarna. Fördela smeten i formarna (á 1 1/2 l). Grädda bröden i 50 minuter.
5. Pensla bröden med olja och strö över lite sesamfrön. Höj ugnetemperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar