torsdag 19 januari 2012

Syrlig svart quinoasallad med ugnsbakad lax

Den här rätten presenterade min sambo för mig i våras och jag fastnade direkt. Den är otroligt fräsch och uppfriskande trots alla nyttiga komponenter. Olivtäcket på laxen kan bytas ut mot pesto eller något annat gott och naturellt går givetvist minst lika bra. En vän var här och åt med oss och blev överväldigad av salladen. Härrom dagen fick jag ett sms där hon skrev att hon aldrig ätit så mycket varm sallad förut, så det måste ha gått hem.

Ingredienser:
(4 personer)

4 laxfiléer
6 msk creme av gröna oliver (färdig på burk)
olja
salt och vitpeppar

4 dl svart quinoa
2 avokado
1 ask cocktailtomater

dressing:
2 dl persilja (hackad)
1 msk rivet citronskal
2 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta (pressad)
3 msk olivolja
salt och vitpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader och lägg laxen i en ugnsfastform med lite olja i botten.
2. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.
3. Bre ut 1,5 msk creme av gröna oliver över varje laxfilé och sätt in i mitten av ugnen och låt stekas i ca 10-15 minuter, tills den är genomstekt, men inte torr.
4. Tärna avokado och dela tomaterna. Blanda med quinoan.
5. Blanda alla ingredienserna till dressingen och häll sedan över quinoan.
6. Servera quinoasalladen med en laxfilé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar