torsdag 17 januari 2013

Byfjordens fisksoppa

Nyårsaftonens förrätt stod gästerna för och hade med omsorg valt ut en av sina favorit fisksoppor. Eftersom de skulle komma infarandes senare på kvällen hade de välplanerat förberett allt: handlat och överlämnat påsen med ingredienser och recept. Det enda jag behövde göra var nöjet att laga den - vilken lyx! Soppan blev otroligt god! Den här soppan ingår i en kokbok om mat som serverats på M/S Byfjorden, en skärgårdsbåt med hamn i Uddevalla som under sommaren erbjuder turer i Bohusläns vackra vatten.



Ingredienser:
(4 personer)

120 g lax
120 g torsk/sej
400 g räkor med skal
3 morötter
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 fiskbuljong + 1 dl vatten
1 citron
2 msk dill
2 tsk honung
1 tsk sambal oelek
smör till stekning
salt
peppar

Gör så här:

1. Skala morötterna och skär i tunnare stavar. Skölj och skiva purjolöken. Fräs några minuter tillsammans med vitlöken i lite smör.

2. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong, vatten, sambal oelek och honung. Riv i citronskal. Pressa citronsaften, men börja med att hälla i hälften. Låt puttra i några minuter.

3. Häll i grädde och dill. Smaka av med salt och peppar. Häll i mer av citronsaften om mer syra behövs.

4. Skär fisken i kuber och skala räkorna.

5. Lägg fisken i den heta soppan. Låt sjuda upp och dra från plattan. Låt stå och dra i 5 minuter. Servera med räkor på toppen av soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar