torsdag 17 januari 2013

Gorgonzola-rösti med vaniljkokta päron

Supermumsiga tilltugg till välkomstdrinken!



Ingredienser:
(4-6 personer - 55 minuter)

rösti:
600 g fast potatis
smör till stekning
1/2 tsk salt

vaniljinkokta päron:
2 päron (Conference)
2 msk färskpressad citronsaft
1 l vatten
1 1/2 dl strösocker
2 vaniljstänger

150 g gorgonzola eller blå Castello
några kvistar rosmarin

Gör så här:

1. Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Skär av botten med ett rakt snitt så står päronen stadigare i kastrullen. Lägg päronen i en skål med kallt vatten och en skvätt citronsaft så att de inte mörknar.

2. Koka upp vatten, citronsaft, strösocker och vaniljstänger. Skåra vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Koka både stänger och frön. Lägg i päronen och låt sjuda i 15 minuter. Koktiden kan variera lite från päron till päron, men känn med en kniv när de är mjuka, men de ska inte vara mosiga. Ställ kastrullen kallt och låt päronen svalna i lagen.

2. Skala potatisen, men inte under rinnande vatten för då försvinner stärkelsen. Riv potatisen på rivjärn. Låt potatisen rinna av ordentligt i en sil. Värm smöret i en panna eller plättlägg. Lägg i ett lager med riven potatis i önskad storlek och salta lite över. Platta till med stekspaden. Stek ca 2-5 minuter på varje sida tills de har fått fin färg och blivit genomstekta, olika tid beroende på storlek.

3. Dela päronen i tunna klyftor. Lägg en klyfta på en rösti, lägg på en skiva gorgonzola och ett lock av rösti, toppa med en liten kvist rosmarin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar