måndag 21 januari 2013

Knäck

Klassisk knäck är ett måste bland julgodiset! I min familj frossar vi inte direkt i julgodis då alla brukar bli så mätta på all god mat i juletid, men några brukar allt slinka ner. Ischokladformar är ibland att föredra ifall knäcken biter sig fast i pappret.

Ingredienser:
(ca 70 st)

2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk smör
0,75 dl sötmandel

Gör så här:

1.  Blanda sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull och låt smälta samman. Puttra på svag värme . Eftersom socker blir otroligt varmt finns risken att det kokar över kanten vid högre temperatur. Håll under uppsikt och rör om då och då.

2. Koka upp lite vatten och lägg i mandeln tills skalet ser ut som en ballong, ca en minut. Häll av vattnet och skala mandeln under kallt vatten. Hacka.

3. När knäcken börjar tjockna och bli alldeles gyllenbrun i färgen är det dags att göra kulprovet. Häll lite knäck i ett glas med riktigt kallt vatten. Knäcken ska kunna rullas till en kula när den är klar. Alternativt kolla temperaturen. Vid 122 grader är det en mjuk knäck. Vid 125 grader är den lite hård på ytan men seg inuti.

4. Blanka av knäcken med smör och rör i den hackade mandeln. Häll upp i en kanna med pip och häll i knäckformarna. Alternativt ös upp med två skedar. Låt svalna och ställ sedan kallt i kylskåpet i en välförsluten låda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar