måndag 21 januari 2013

Surdeg

Gårdagens sura känslostorm är nu vackert omhändertagen av dagens satta surdeg. Så mycket trevligare att ha den jäsandes på burk än inom mig. Goda bröd blir ju dessutom en glädjande restprodukt!

 Den här grunden för surdeg är baserat på Jan Hedhs teknik, men det finns såklart massor av olika sätt att göra på. Äpplet får fart på jäsningen tidigare än om man bara använt mjöl och vatten. Låt stå på ett ställe med temperatur mellan 26-30 grader under jäsningen. Jag har gjort en vanlig vetesurdeg för att jag är sugen på att prova baguetter. Vill man ha ett grövre bröd kan man ju blanda i ett grövre mjöl vid bakningen istället.

Ingredienser:

vatten
vetemjöl (råg,- dinkel,- eller annat mjöl man önskar baka på)
äpple

Gör så här:

Dag 1-3:
Blanda 100 g 40 gradigt vatten (inte varmare) med 200 g vetemjöl (eller annat mjöl man vill ha) och 100 g rårivet äpple i en rostfri bunke. Degen ska vara tjock, men gå att hälla upp, går inte det så rör i lite mer vatten. Häll upp i en glasburk med lock och ställ på en varm plats i tre dagar. Påskynda jäsningen genom att rör om i degen med en slev en gång om dagen. 

Dag 4:
Blanda grundsurdegen i en bunke tillsammans med 200 g mjöl och 200 g 35-gradigt vatten. Rör om ordentligt och låt stå ett dygn i samma temperatur som tidigare.

Dag 5:
Nu är surdegen färdig. Den ska vara klibbigt degig och lite bubblig. Förvara i kylskåp tills den ska användas. Man kan även frysa in i portioner eller torka den för senare användning.

Sedan:
En surdeg behöver sedan matas för att behålla sin surhetskultur. Lättast är det att göra det i samband med bakning. Tar man 50 g surdegsgrund fyller man på med 50 g vatten och 50 g mjöl. Är det bra fart i degen kan man ställa tillbaka den med en gång i kylen, annars låter man den stå framme över natten i rumstemperatur. Använder man inte degen till bakning på ett tag kan det vara idé att hälla ut lite och mata upp den igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar