Varför inte servera cheesecake till både förrätt och efterrätt?! Jag hade då inte klagat iallafall. Den här supergoda cheesecaken är perfekt att servera till både förrätt och på en buffé. Den är både syrlig, salt och inte minst snygg. Mumma!
8 portioner ca 4 h
Du behöver:
75 g smör
200 g pumpernickelbröd
4st gelatinblad
300 g skalade räkor (färska eller handskalade på burk är att rekommendera)
150 g varmrökt lax
0,5 dl dill (hackad)
0,5 dl gräslök (hackad)
2 st limefrukter (skal av båda, saft av en)
200 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
salt och peppar
Dekoration:
citron
röd stenbitsrom (eller löjrom om man vill lyxa till det)
avokado
rödlök
dill
gräslök
Gör så här:
1. Smält smöret. Mixa brödet till smulor och häll sedan i smöret och mixa samman. Tryck ut smulorna i en pajform 24 cm i dm. Tryck upp lite längs med kanterna. Ställ in i kylen i en timme.
2. Lägg gelatinbladen i vatten i ca 5 min.
3. Hacka räkorna och dela laxen i mindre bitar. Finklipp gräslök och dill i en bunke och blanda med räkor och lax. Tillsätt skalen av limen och saften från den ena. Rör ner philadelphian och gräddfilen med spara en dryg matsked.
4. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör i den sista gräddfilen. Blanda sedan ner gelatinröran i de övriga ingredienserna och rör runt ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
5. Bred ut fyllningen i pajskalet och täck med plastfilm. Låt stå i kylen i minst 3,5 h, gärna över natten.
6. Ta ut och dekorera cheesecaken med det som önskas. Sen smaka, smaka, smaka!
Tips: Om pajskalet fastnar i formen så blöt en handduk med varmt vatten och håll mot utsidan av formen en stund så lossar det lättare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar